• Till innehåll på sidan
Landsbygdsnätverket
Meny 
  • Hållbara gröna näringar
  • Hållbara blå näringar
  • AKIS och EIP-Agri
  • Landsbygdsutveckling och Leader
  • Nyheter och artiklar
  • Nyhetsbrev
  • Kommande aktiviteter
  • Livesändningar och webbinarier
  • Podden Landet
  • Landsbygds­kommunikatörerna
  • Kampanjer
  • Om Landsbygdsnätverket
  • Kontakta oss
  1. Hem
  2. Nyheter och artiklar
  • Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Nyheter och artiklar

Filtrera artiklar

Kategori

  • Beredskap11
  • Digitalisering1
  • Djur2
  • Finansiering och EU-stöd12
  • Fiske och vattenbruk23
  • Forskning5
  • Företagande22
  • Handel och marknad9
  • Infrastruktur1
  • Innovation och utveckling16
  • Jordbruk11
  • Jämställdhet och inkludering1
  • Klimat och miljö25
  • Kommunikation4
  • Kompetensförsörjning1
  • Kultur4
  • Landsbygdsutveckling3
  • Leader3
  • Mat och livsmedel121
  • Politik och program8
  • Skog och skogsbruk1
  • Skola och utbildning1
  • Trädgårdsnäring6
  • Turism och besöksnäring1
  • Unga5
  • Växtodling7

Område

  • AKIS och EIP-Agri2
  • Gröna kluster1
  • Hållbara blå näringar22
  • Hållbara gröna näringar40
  • Landsbygdsutveckling och Leader3

Typ

  • EIP-projekt14
  • Poddavsnitt35

Senast ändrad

  • Senaste månaden6
  • Senaste året36
  • Mer än ett år sedan85
  • Vildfångade Grebbestadostron skyddas av EU

    Mellan kobbar och skär i Skagerak utanför Grebbestad lever idag en betydande del av den totala populationen av det europeiska ostronet Ostrea edulis . Förutsättningarna i området har gjort att de klarat sig bra när parasiter slagit ut arten på många andra håll i Europa. Nu uppmärksammas de vildfångade europeiska ostronen från skärgården utanför Grebbestad med en skyddad ursprungsbeteckning i EU.

    2023-05-22
  • #160 Gröna vågen vänder åter – vad händer då i svenska landsbygder?

    Den gröna vågen som blomstrade under 1970-talet är nu tillbaka och har blivit föremål för ett forskningsprojekt. Det ska titta närmare på hur den nya gröna vågen ser ut, vilka som flyttar från städerna och kan detta påverka hållbar landsbygdsutveckling och livsmedelsförsörjning?

    2023-05-03
  • Mer mat i hela livsmedelskedjan målet för matklusterinitiativet FRODA

    Under 2019 lanserades den regionala livsmedelsstrategin för Dalarna där målet är att öka livsmedelsproduktionen och bli mer självförsörjande. Det resulterade i matklusterinitiativet FRODA – “Food Region Of Dalarna Assembly”.

    2023-04-20
  • Vilka målsättningar finns kring ekologisk produktion och konsumtion?

    Det finns mål i Europa och Sverige för ekologisk produktion och konsumtion.

    2023-03-01
  • #158 Att vara (r)eko – om unga ekologiska lantbrukare

    Sverige tillhör de länder som har störst andel ekologisk jordbruksmark, högst andel ekologisk konsumtion per capita, tillsammans med världsrekord att servera ekologisk mat i offentliga kök. Ekologiska lantbrukare är oftast yngre och har större gårdar än resten av lantbrukarkåren. Så vad driver unga bönder att välja eko? Vad krävs för att de ska kunna fortsätta och vad tänker de om framtiden när det krisar både ekonomiskt och klimatmässigt?

    2023-03-01
  • Vad finns det för fördelar – och vad bidrar man med för nyttor när man väljer ekologiskt?

    I Sverige och Europa finns det regler och riktlinjer kring ekologisk produktion som gör att konsumenten vet vad den får när den väljer ekologiskt. Att ekologiskt producerad mat exempelvis har betydligt lägre halter av rester från kemiska bekämpningsmedel än konventionellt producerad mat kan vara bra att känna till. Eller att det finns högre krav på djurvälfärd inom ekologisk produktion.

    2023-02-28
  • Vad betyder ekologisk produktion – och vad innebär det att maten är ekologisk?

    Ekologisk produktion handlar om att producera livsmedel på ett långsiktigt och hållbart sätt – från jord till bord.

    2023-02-27
  • #157 Spelar det någon roll - Restaurangmat ur ett beredskapsperspektiv

    I oroliga tider hamnar svensk livsmedelsförsörjning högt på agendan. Det är viktigt att producera den mat vi behöver utan att vara alltför beroende av råvaror från andra länder. En tredjedel av maten vi äter, äter vi på restaurang. Vilken roll kan då landets restauranger spela för att öka den svenska matproduktionen? Och hur kan branschen i större utsträckning bidra till vår krisberedskap?

    2023-02-08
  • Leaderprojekt räddade mathantverkare under pandemin

    I en tid med pandemi och snabbt förändrade konsumentmönster kom projektet Ökad direktförsäljning för matproducenter som en räddning för mathantverkarna i Sundsvallsregionen. – Utan projektet tror jag många av oss hade funderat på att lägga ned. Det vi gör i projektet är framtiden, säger projektledare Lena Liljemark.

    2023-02-06
  • #155 Geografiska matvarumärken - smaken av framgång

    Visste du att lukt och smak är våra äldsta sinnen? På dem vi bygger våra minnen och känslor. Geografiska matvarumärken är matvaror som förknippas med olika platser. Som Västerbottenost, Hönökaka, Kalix löjrom och Hernö gin. Närproducerade livsmedel blir allt mer populära. Och de är en outnyttjad potential för Sveriges olika landskap. Men hur kan vi arbeta för att utveckla fler svenska, regionala matvarumärken?

    2022-12-14
« Föregående Nästa »
Logotype Landsbygdsnätverket
Logotype EU
  • Kommande aktiviteter
  • Webbinarier
  • Podden Landet
  • Tillgänglighetsredogörelse
  • Cookies (Kakor) och analys
  • Hantering av personuppgifter
  • Kontakta oss
  • Lediga jobb
  • Om Landsbygdsnätverket
  • Linkedin
  • Facebook
  • Instagram