• Till innehåll på sidan
Landsbygdsnätverket
Meny 
  • Hållbara gröna näringar
  • Hållbara blå näringar
  • AKIS och EIP-Agri
  • Landsbygdsutveckling och Leader
  • Nyheter och artiklar
  • Nyhetsbrev
  • Kommande aktiviteter
  • Livesändningar och webbinarier
  • Podden Landet
  • Landsbygds­kommunikatörerna
  • Kampanjer
  • Om Landsbygdsnätverket
  • Kontakta oss
  1. Hem
  2. Nyheter och artiklar
  • Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Nyheter och artiklar

Filtrera artiklar

Kategori

  • Beredskap5
  • Energi1
  • Finansiering och EU-stöd2
  • Fiske och vattenbruk67
  • Forskning2
  • Företagande2
  • Handel och marknad2
  • Innovation och utveckling3
  • Jordbruk1
  • Klimat och miljö4
  • Kommunikation3
  • Mat och livsmedel22
  • Politik och program2
  • Skola och utbildning1
  • Unga1

Område

  • Hållbara blå näringar67
  • Hållbara gröna näringar1

Typ

  • Poddavsnitt14

Senast ändrad

  • Senaste månaden2
  • Senaste året26
  • Mer än ett år sedan41
  • Hallå där, Jason Bailey

    Du är samordnare i Landsbygdsnätverkets arbete inom hållbara blå näringar. Du var med på Leaderträffen i Lycksele. Kan du berätta lite om kopplingen mellan Leader och de blå näringarna?

    2023-11-01
  • Proteinboostade alger kan bli viktiga i den blå omställningen

    Genom att låta grönalger växa i näringsrika sidoströmmar från livsmedelsindustrin har forskningsprojektet Cirkalg fått fram en råvara med extra mycket protein. Nu hoppas man att fler produkter i framtiden kan få sitt protein från just alger.

    2023-10-25
  • Hallå där, Andreas Petterson

    Du är Länsfiskekonsulent på Länsstyrelsen Gotland och ordförande i Landsbygdsnätverkets nybildade arbetsgrupp Hållbara blå näringar. Kan du berätta lite om vad gruppens arbete går ut på och vad som är på gång?

    2023-10-18
  • Ny testbädd för vattenbruk hjälper företag att pröva nya tekniker

    Mycket pekar på att nya vattenbruk i större utsträckning kommer att bedrivas på land i framtiden. Därför har Sotenäs kommun i samverkan med andra aktörer designat en testbädd för att utveckla nya odlingsmetoder och testa ny teknik.

    2023-09-01
  • Carl och Jason tar över de hållbara blå näringarna

    Carl Dahlberg och Jason Bailey är nya samordnare för nätverkets arbete inom hållbara blå näringar. Arbetet samlar aktörer inom fiske och vattenbruk, bland annat producentorganisationer, forskning och myndigheter.

    2023-06-30
  • #161 Vår beredskap är god - sjömat på krismenyn

    Vad ska vi äta i tider av kris och krig? Och på vilket sätt kan sjömaten bidra till Sveriges livsmedelsberedskap och det civila försvaret? Varje år produceras cirka 12 000–15 000 ton sjömat inom vattenbruket. Det landas åtskilliga tusen ton inom både det kustnära fisket och havsfisket. Så varför tas den blå näringen inte lika ofta med i beredskapsplanerna som andra livsmedel?

    2023-05-24
  • Vildfångade Grebbestadostron skyddas av EU

    Mellan kobbar och skär i Skagerak utanför Grebbestad lever idag en betydande del av den totala populationen av det europeiska ostronet Ostrea edulis . Förutsättningarna i området har gjort att de klarat sig bra när parasiter slagit ut arten på många andra håll i Europa. Nu uppmärksammas de vildfångade europeiska ostronen från skärgården utanför Grebbestad med en skyddad ursprungsbeteckning i EU.

    2023-05-22
  • Kampanjen #Taste the ocean vill skapa medvetenhet och matglädje

    Vill du vara med och påverka så att framtida generationer kan fortsätta att njuta av mat från våra hav, floder och sjöar? Du kan göra rätt val när det kommer till att köpa mat, oavsett om det är hos fiskhandlaren, i en stormarknad eller när du äter ute. Så kolla in några enkla tips för hållbar konsumtion av fisk och skaldjur och njut av havets smak från kampanjen #Taste the Ocean.

    2022-06-13
  • #129 Världens mest gåtfulla fisk – om ålen och ålfiske

    Den europeiska ålen är klassad som akut hotad. Ålbeståndet har minskat kraftigt under 1900-talet och i Sverige råder idag ett generellt förbud mot att fiska ål. Samtidigt som det finns ett utbrett problem med tjuvfiske av ål så sker det även lagligt ålfiske i svenska vatten, något som många svenskar inte känner till. Omfattningen är begränsad, licenserna få och restriktionerna hårda.

    2021-09-01
  • Visste du att? Fördjupningsartiklar om svenskt yrkesfiske

    Svenskt yrkesfiske sker i både stor och liten skala och i både söt- och saltvatten. Här generas många olika typer av värden. God och hälsosam mat, kulturella värden och arbetstillfällen på landsbygden, för att nämna några.

    2021-05-10
« Föregående Nästa »
Logotype Landsbygdsnätverket
Logotype EU
  • Kommande aktiviteter
  • Webbinarier
  • Podden Landet
  • Tillgänglighetsredogörelse
  • Cookies (Kakor) och analys
  • Hantering av personuppgifter
  • Kontakta oss
  • Lediga jobb
  • Om Landsbygdsnätverket
  • Linkedin
  • Facebook
  • Instagram