• Till innehåll på sidan
Landsbygdsnätverket
Meny 
  • Hållbara gröna näringar
  • Hållbara blå näringar
  • AKIS och EIP-Agri
  • Landsbygdsutveckling och Leader
  • Nyheter och artiklar
  • Nyhetsbrev
  • Kommande aktiviteter
  • Livesändningar och webbinarier
  • Podden Landet
  • Landsbygds­kommunikatörerna
  • Kampanjer
  • Om Landsbygdsnätverket
  • Kontakta oss
  1. Hem
  2. Nyheter och artiklar
  • Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Nyheter och artiklar

Filtrera artiklar

Kategori

  • Beredskap6
  • Djur7
  • Energi1
  • Finansiering och EU-stöd17
  • Fiske och vattenbruk2
  • Forskning9
  • Företagande25
  • Handel och marknad3
  • Infrastruktur1
  • Innovation och utveckling8
  • Integration1
  • Jordbruk36
  • Jämställdhet och inkludering6
  • Klimat och miljö54
  • Kommunikation2
  • Kompetensförsörjning13
  • Kultur1
  • Landsbygdsutveckling11
  • Leader2
  • Mat och livsmedel40
  • Politik och program14
  • Rennäring3
  • Samhällsplanering2
  • Skola och utbildning3
  • Trädgårdsnäring7
  • Turism och besöksnäring2
  • Unga17
  • Växtodling7

Område

  • AKIS och EIP-Agri4
  • Gröna kluster1
  • Hållbara blå näringar1
  • Hållbara gröna näringar129
  • Landsbygdsutveckling och Leader4

Typ

  • Poddavsnitt17

Senast ändrad

  • Senaste månaden6
  • Senaste året32
  • Mer än ett år sedan97
  • Samverkan med gröna näringar stöttar omställningen till ett hållbart samhälle

    Landsbygdsnätverkets omkring 100 medlemmar samverkar och lär av varandra för att bidra till hållbar utveckling i landsbygder och kustsamhällen. Under 2021 och 2022 samlades medlemmar engagerade i nätverkets arbete med gröna näringar i paraplygruppen Hållbara gröna näringar. Resultatet av dessa två år är bland annat ett värdefullt erfarenhetsutbyte och en stärkt samverkan där olika perspektiv har mötts och gemensamma aktiviteter har genomförts.

    2023-10-13
  • Nyfiken på: Markuppföljning – hur går det till?

    Att följa upp alla jordbruksmarker med satellitbilder är något som är mer eller mindre nytt i hela EU från 2023. Vi har ställt några frågor till Karl Gunnar på Jordbruksverket, för att få veta mer om markuppföljningen.

    2023-10-03
  • Vardagstips och insatser för att minska matsvinnet

    Hushållen slänger 75 procent av det totala livsmedelsavfallet. Matsvinn uppstår dock i hela livsmedelskedjan; i butiker, restauranger, storkök och vid livsmedelsproduktion. Den Internationella matsvinnsdagen är ett tillfälle att uppmärksamma hur vi på olika sätt kan bidra till att maten ska hamna i magen och inte i soporna.

    2023-09-29
  • #165 Forskning, finanser och förslag - framtidens lantbrukare och gröna näringars attraktionskraft

    Vill vi ha en fungerande livsmedelsförsörjning behövs fler unga som väljer att jobba inom de gröna näringarna. I podden Landet pratar vi investeringar, ekonomi och konkurrenskraft - avgörande för den som vill starta en verksamhet och som kanske inte har så mycket kapital med sig. Så hur ser möjligheterna till finansiering ut? Vad kan vi lära oss från forskningen inom området? Och varför är det viktigt med långsiktiga spelregler över mandatperioderna?

    2023-09-20
  • Kullings kalvdans - från idé till leaderfinansiering och skyddad EU-beteckning

    Varje år får idéer och verksamheter stöd genom Lokalt ledd utveckling, Leader. Ett exempel på ett långsiktigt lyckat leaderprojekt är Kullings kalvdans som tack vare uthålligt engagemang gått från idé till aktiebolag och en skyddad geografisk beteckning inom EU.

    2023-08-21
  • Allt fler livsmedel skyddas av EU

    Vänerlöjrom, Äkta Gränna Polkagrisar, Sörmlands ädel, Rökt Vättersik och Grebbestadostron har tack vare ett långsiktigt arbete tilldelats en skyddad EU-beteckning det senaste året. Märkningen ger konsumenterna en kvalitetsförsäkran, hjälper producenterna att skydda produktens namn och kan lokalt ge positiva effekter för besöksnäringen.

    2023-05-31
  • Hallå där, Else-Marie Mejersjö

    Du jobbar på Jordbruksverket, med flera av de 1-åriga miljö- och klimatersättningar som finns att söka för jordbrukare från i år. Ersättningarna syftar till att nyttja växtnäringen effektivt, lagra in kol i åkermarken och förbättra markstrukturen.

    2023-03-07
  • Vilka målsättningar finns kring ekologisk produktion och konsumtion?

    Det finns mål i Europa och Sverige för ekologisk produktion och konsumtion.

    2023-03-01
  • #158 Att vara (r)eko – om unga ekologiska lantbrukare

    Sverige tillhör de länder som har störst andel ekologisk jordbruksmark, högst andel ekologisk konsumtion per capita, tillsammans med världsrekord att servera ekologisk mat i offentliga kök. Ekologiska lantbrukare är oftast yngre och har större gårdar än resten av lantbrukarkåren. Så vad driver unga bönder att välja eko? Vad krävs för att de ska kunna fortsätta och vad tänker de om framtiden när det krisar både ekonomiskt och klimatmässigt?

    2023-03-01
  • Vad finns det för fördelar – och vad bidrar man med för nyttor när man väljer ekologiskt?

    I Sverige och Europa finns det regler och riktlinjer kring ekologisk produktion som gör att konsumenten vet vad den får när den väljer ekologiskt. Att ekologiskt producerad mat exempelvis har betydligt lägre halter av rester från kemiska bekämpningsmedel än konventionellt producerad mat kan vara bra att känna till. Eller att det finns högre krav på djurvälfärd inom ekologisk produktion.

    2023-02-28
« Föregående Nästa »
Logotype Landsbygdsnätverket
Logotype EU
  • Kommande aktiviteter
  • Webbinarier
  • Podden Landet
  • Tillgänglighetsredogörelse
  • Cookies (Kakor) och analys
  • Hantering av personuppgifter
  • Kontakta oss
  • Lediga jobb
  • Om Landsbygdsnätverket
  • Linkedin
  • Facebook
  • Instagram