• Till innehåll på sidan
Landsbygdsnätverket
Meny 
  • Hållbara gröna näringar
  • Hållbara blå näringar
  • AKIS och EIP-Agri
  • Landsbygdsutveckling och Leader
  • Nyheter och artiklar
  • Nyhetsbrev
  • Kommande aktiviteter
  • Livesändningar och webbinarier
  • Podden Landet
  • Landsbygds­kommunikatörerna
  • Kampanjer
  • Om Landsbygdsnätverket
  • Kontakta oss
  1. Hem
  2. Nyheter och artiklar
  • Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Nyheter och artiklar

Filtrera artiklar

Kategori

  • Beredskap13
  • Digitalisering5
  • Finansiering och EU-stöd7
  • Fiske och vattenbruk21
  • Forskning9
  • Företagande33
  • Handel och marknad5
  • Idrott och hälsa1
  • Innovation och utveckling24
  • Integration7
  • Jordbruk16
  • Jämställdhet och inkludering6
  • Klimat och miljö29
  • Kommunikation4
  • Kompetensförsörjning7
  • Kultur28
  • Landsbygdsutveckling26
  • Leader16
  • Mat och livsmedel35
  • Politik och program28
  • Rennäring2
  • Samhällsplanering2
  • Service11
  • Skola och utbildning3
  • Trädgårdsnäring2
  • Turism och besöksnäring5
  • Unga31
  • Växtodling2

Område

  • AKIS och EIP-Agri6
  • Gröna kluster1
  • Hållbara blå näringar14
  • Hållbara gröna näringar17
  • Landsbygdsutveckling och Leader14

Typ

  • Poddavsnitt195

Senast ändrad

  • Senaste månaden2
  • Senaste året12
  • Mer än ett år sedan183
  • #135 Från flerfond till grön fond – om förutsättningar att arbeta blått inom Leader

    I förra programperioden för leaderområdena hade Sverige en flerfondslösning där finansiering kunde sökas från flera håll, även från Havs- och fiskerifonden. Men i nästa programperiod 2023-2027 har Leader inte längre den möjligheten. Det här innebär att en del projekt riskerar att stå utan finansiering. På många håll finns en oro för hur detta kommer påverka arbetet med de blå frågorna.

    2021-12-15
  • #134 Odlingsakademien – ett leaderprojekt som växer

    Hur gör man för att lyckas med ett Leaderprojekt? I detta avsnitt av podden Landet gör vi ett nedslag i Odlingsakademien, ett leaderprojekt som drevs av föreningen Astrid Lindgrens Hembygd. Under de två projektåren nådde man ut med kunskap om hållbar odling till 500 kursdeltagare och projektet ledde till flera nystartade företag.

    2021-11-23
  • #133 Ung och hbtqi i landsbygder – om inkluderade mötesplatser

    Att vara ung och hbtqi i en landsbygd kan upplevas som ensamt. Det kan vara svårt att träffa andra hbtqi-personer och en viktig orsak är att de oftast helt saknar platser där man kan träffas. Det visar en undersökning gjord av Myndigheten för Ungdoms- och Civilsamhällesfrågor.

    2021-11-03
  • #132 Äta för att gynna biologisk mångfald

    Hur kan vi gynna den biologiska mångfalden genom det vi lägger på tallriken? Ofta pratar man om att vi måste äta mer klimatsmart och miljövänligt och att vi framförallt måste äta mindre kött och mer vegetariskt. Men är det verkligen så enkelt?

    2021-10-13
  • #131 Mer svenska råvaror på restauranger - hållbara livsmedelssystem

    Coronapandemin har gjort stora avtryck i våra matvanor. En effekt är att konsumtionen av svenska produkter har ökat. Allt fler vill äta svenskt kött och svenskodlade grönsaker. Men på restaurangerna, där en stor del av våra måltider äts, är det bara en femtedel av allt kött som serveras som är svenskt.

    2021-09-22
  • #130 Svensk ull – en superfiber på frammarsch

    I Sverige produceras runt 1000 ton ull om året, men merparten av ullen används inte - utan bränns upp. Idag saknar Sverige kapacitet för att producera högkvalitativa ullprodukter i stor volym. Men intresset för svensk ull ökar: ull är ett naturmaterial med fantastiska egenskaper och en mängd användningsområden, som dessutom är hållbart för miljön. Är svensk ull på väg att göra comeback?

    2021-09-15
  • #129 Världens mest gåtfulla fisk – om ålen och ålfiske

    Den europeiska ålen är klassad som akut hotad. Ålbeståndet har minskat kraftigt under 1900-talet och i Sverige råder idag ett generellt förbud mot att fiska ål. Samtidigt som det finns ett utbrett problem med tjuvfiske av ål så sker det även lagligt ålfiske i svenska vatten, något som många svenskar inte känner till. Omfattningen är begränsad, licenserna få och restriktionerna hårda.

    2021-09-01
  • #128 Nya centrumbildningar ska utveckla svensk livsmedelsproduktion

    Intresset för att producera och konsumera mat mer hållbart i Sverige är stort. 2020 beviljade det statliga forskningsrådet Formas 192 miljoner kronor till fyra så kallade tvärvetenskapliga centrumbildningar för just ökad hållbarhet och konkurrenskraft i livsmedelssystemet. Det ska vi höra mer om i denna podd.

    2021-08-11
  • #127 Rötmånad - så äter du hållbart

    Rötmånad! Vi är nu på väg in i den del av året då matens hållbarhet är betydligt sämre. Mer mat slängs och fler drabbas av matförgiftning. För att minska både svinn och sjukdomar är det viktigt att sommarmaten hanteras rätt. Så vad är egentligen hållbar livsmedelshantering under rötmånaden - vad kan vi göra för att undvika onödigt svinn och att bli sjuka?

    2021-06-30
  • #126 Bredda bilden – alla möjliga sorters företag i landsbygder

    Vad finns det egentligen för företag i våra landsbygder? I många branscher finns en urban norm - att vissa företag bara finns i storstäderna, och att företagande i landsbygderna endast handlar om lantbruk, skogsbruk och livsmedelsproduktion. Men den bilden är långt ifrån sann! I många landsbygder är andelen företagare faktiskt högre än riksgenomsnittet och mångfalden av företag är större än vad många tror.

    2021-06-09
« Föregående Nästa »
Logotype Landsbygdsnätverket
Logotype EU
  • Kommande aktiviteter
  • Webbinarier
  • Podden Landet
  • Tillgänglighetsredogörelse
  • Cookies (Kakor) och analys
  • Hantering av personuppgifter
  • Kontakta oss
  • Lediga jobb
  • Om Landsbygdsnätverket
  • Linkedin
  • Facebook
  • Instagram