Landsbygdsnätverket
Podden Landet logotyp

Landet - podden bortom storstan

Inspirerande och diskuterande podd med fokus på landsbygderna. Heta ämnen med engagerade och kunniga människor på 20 minuter. Ta på dig hörlurarna och följ med ut i landet. Det är Landsbygdsnätverket som producerar Landet - podden bortom storstan.

Tipsa redaktionen! Vad vill du höra mer om?

Mejla dina förslag till Ingrid Whitelock

Ansvarig utgivare: Maria Gustafsson
Producent: Ingrid Whitelock 072 - 977 59 34
Reporter: Håkan Montelius

Filtrera poddavsnitten

Kategorier

 • Finansiering & utbildning (11)
 • Fiske & vattenbruk (12)
 • Företagande & förutsättningar (30)
 • Innovation & utveckling (23)
 • Integration (5)
 • Jämställdhet (3)
 • Klimat & miljö (22)
 • Kommunikation (2)
 • Kultur & normer (28)
 • Lokalt ledd utveckling (8)
 • Mat & livsmedel (22)
 • Naturturism (3)
 • Politik & program (28)
 • Service i landsbygder (9)
 • Unga (16)
 1. #143 Anna - Caren Sätherberg - ministern om beredskapen i Sveriges landsbygder

  Världsläget har förändrats drastiskt efter Rysslands invasion av Ukraina. Helt plötsligt blev frågan om Sveriges beredskap mer aktuell än någonsin. Så hur god är egentligen beredskapen i våra landsbygder? Landsbygdsminister Anna-Caren Sätherberg svarar på era frågor.

  Utgivningsdatum: 2022-05-11
  Medverkande: Anna-Caren Sätherberg (S), landsbygdsminister. Reporter Håkan Montelius
  Kategori: Politik & program

 2. #142 Att vara öbo – om en levande svensk skärgård

  Hur gör vi för att skapa en levande svensk skärgård? Sverige har tusentals skärgårdsöar, inte bara vid kusterna utan också i alla våra stora insjöar. Så vad krävs av samhället för att människor ska kunna leva ett fungerande öliv? Hur kan man locka fler att bli fasta öbor? Och hur ser framtiden ut för skärgårdslivet?

  Utgivningsdatum: 2022-05-04
  Medverkande: Lotten Hjelm, ordförande Skärgårdarnas Riksförbund (SRF), Joar Sandström, styrelsemedlem Skärgårdarnas Riksförbund (SRF) och Holmöns Utvecklings Forum och Anna Ågren, boende på Stora Dyrön. Reporter Håkan Montelius
  Kategori: Fiske & vattenbruk

 3. #141 Så mycket bättre tillsammans – om nätverkande

  Vad är egentligen poängen med att nätverka? Landsbygdsnätverket är ju ett väl etablerat nätverk med många delaktiga medlemmar och det finns gott om andra framgångsrika nätverk både lokalt, nationellt och internationellt. Men varför ska man nätverka? Vilken nytta ger det? Och hur gör man för att skapa och driva ett framgångsrikt nätverk?

  Utgivningsdatum: 2022-04-12
  Medverkande: Hans-Olof Stålgren, f.d. Samordnare på Landsbygdsnätverket och Nils Lagerroth, f.d. Samordnare på Landsbygdsnätverket. Reporter Håkan Montelius
  Kategori: Företagande & förutsättningar

 4. #140 Hur klimatanpassar vi Sveriges landsbygder - om IPCC - rapporten

  Den sista februari släppte FN:s klimatpanel IPCC sin klimatbedömning. Rapporten lyfter bland annat det ökade behovet av just klimatanpassning - åtgärder vi kan göra för att hantera klimatförändringarna. Men det konstateras också att det finns gränser för anpassningen – vi kan inte anpassa oss till allt - och att det också finns risk för missanpassning.

  Utgivningsdatum: 2022-03-23
  Medverkande: Karin Hjerpe, analytiker på Nationellt kunskapscentrum för klimatanpassning, SMHI och Jens Berggren, hållbarhetsexpert på LRF. Reporter Håkan Montelius
  Kategori: Klimat & miljö

 5. #139 Vad ska du bli när du blir stor - kompetensförsörjning i landsbygder

  Varför är det så ont om högutbildade i Sveriges landsbygder? Att hitta välutbildad personal och säkra kompetensförsörjningen är en av de största utmaningarna för många landsbygdskommuner. En förklaring är att unga i våra landsbygder inte vidareutbildar sig i samma utsträckning som unga i större städer. Så vad kan vi göra för att förändra den bilden?

  Utgivningsdatum: 2022-03-02
  Medverkande: Anneli Gunnars, skolchef och vd för Älvdalens utbildningscentrum, tillika ordförande i Naturbruksskolornas Förening, Carina Carlund, projektmedarbetare ”Ökad högskoleövergång i Fyrbodal” Kommunakademin Väst och Karin Åkerman, Omvärldsanalytiker på MYH, Myndigheten för Yrkeshögskolan. Reporter Håkan Montelius
  Kategori: Unga