Landsbygdsnätverket
Podden Landet logotyp

Landet - podden bortom storstan

Inspirerande och diskuterande podd med fokus på landsbygderna. Heta ämnen med engagerade och kunniga människor på 20 minuter. Ta på dig hörlurarna och följ med ut i landet. Det är Landsbygdsnätverket som producerar Landet - podden bortom storstan.

Tipsa redaktionen! Vad vill du höra mer om?

Mejla dina förslag till Ingrid Whitelock

Ansvarig utgivare: Maria Gustafsson
Producent: Ingrid Whitelock 072 - 977 59 34
Reporter: Håkan Montelius

Filtrera poddavsnitten

Kategorier

 • Finansiering & utbildning (11)
 • Fiske & vattenbruk (11)
 • Företagande & förutsättningar (29)
 • Innovation & utveckling (23)
 • Integration (5)
 • Jämställdhet (2)
 • Klimat & miljö (21)
 • Kultur & normer (27)
 • Lokalt ledd utveckling (7)
 • Mat & livsmedel (22)
 • Naturturism (3)
 • Politik & program (25)
 • Service i landsbygder (9)
 • Unga (15)

Taggar

 • Livsmedel (5)
 • Offentliga kök (1)
 • Unga (1)
 1. #134 Odlingsakademien – ett leaderprojekt som växer

  Hur gör man för att lyckas med ett Leaderprojekt? I detta avsnitt av podden Landet gör vi ett nedslag i Odlingsakademien, ett leaderprojekt som drevs av föreningen Astrid Lindgrens Hembygd. Under de två projektåren nådde man ut med kunskap om hållbar odling till 500 kursdeltagare och projektet ledde till flera nystartade företag.

  Utgivningsdatum: 2021-11-24
  Medverkande: Kristina Lindelöf, styrelseledamot i Astrid Lindgrens Hembygd, Helena Styrbjörn, projektledare Odlingsakademien och Elin Hjalmarsson, deltagare Odlingsakademien. Reporter Håkan Montelius
  Kategori: Lokalt ledd utveckling

 2. #133 Ung och hbtqi i landsbygder – om inkluderade mötesplatser

  Att vara ung och hbtqi i en landsbygd kan upplevas som ensamt. Det kan vara svårt att träffa andra hbtqi-personer och en viktig orsak är att de oftast helt saknar platser där man kan träffas. Det visar en undersökning gjord av Myndigheten för Ungdoms- och Civilsamhällesfrågor.

  Utgivningsdatum: 2021-11-03
  Medverkande: Dharana Favilla, utvecklingsledare Myndigheten för Ungdoms- och Civilsamhällesfrågor (MUCF) och Sofia Skoglund, projektledare för ”Lesbisk plats”, föreningen Lesbisk Makt. Reporter Håkan Montelius.
  Kategori: Unga

 3. #132 Äta för att gynna biologisk mångfald

  Hur kan vi gynna den biologiska mångfalden genom det vi lägger på tallriken? Ofta pratar man om att vi måste äta mer klimatsmart och miljövänligt och att vi framförallt måste äta mindre kött och mer vegetariskt. Men är det verkligen så enkelt?

  Utgivningsdatum: 2021-10-13
  Medverkande: Anna Richert, specialist hållbar mat, Världsnaturfonden WWF, Jan Bengtsson professor i ekologi, Sveriges lantbruksuniversitet SLU och Anna Jamieson, aktiv i föreningen Naturbeteskött i Sverige och Sveriges Nötköttsproducenter. Reporter Håkan Montelius
  Kategori: Klimat & miljö

 4. #131 Mer svenska råvaror på restauranger - hållbara livsmedelssystem

  Coronapandemin har gjort stora avtryck i våra matvanor. En effekt är att konsumtionen av svenska produkter har ökat. Allt fler vill äta svenskt kött och svenskodlade grönsaker. Men på restaurangerna, där en stor del av våra måltider äts, är det bara en femtedel av allt kött som serveras som är svenskt.

  Utgivningsdatum: 2021-09-22
  Medverkande: Sofia Alriksson, projektledare och landsbygdsutvecklare vid Hushållningssällskapet i Jönköping, Claes Lövgren, ansvarig för projektet ”Hållbar fast food i Kronoberg”, Destination Småland, Ulrika Norvell, kvalitetsansvarig Svenskmärkning AB och Ludvig Jureskog, grundare och operativt ansvarig för restaurangkedjan Jureskogs. Reporter Håkan Montelius
  Kategori: Mat & livsmedel

 5. #130 Svensk ull – en superfiber på frammarsch

  I Sverige produceras runt 1000 ton ull om året, men merparten av ullen används inte - utan bränns upp. Idag saknar Sverige kapacitet för att producera högkvalitativa ullprodukter i stor volym. Men intresset för svensk ull ökar: ull är ett naturmaterial med fantastiska egenskaper och en mängd användningsområden, som dessutom är hållbart för miljön. Är svensk ull på väg att göra comeback?

  Utgivningsdatum: 2021-09-15
  Medverkande: Erik Blomberg, innovationschef Fjällräven, Jenny Andersson, grundare Ullkontoret, Fia Söderberg, projektledare Baltic Wool Conference, initiativtagare Ullförmedlingen och Annkristin Hult, nationell utvecklare, Nämnden för hemslöjdsfrågor. Reporter Håkan Montelius
  Kategori: Företagande & förutsättningar

Besöksadress

Landsbygdsnätverkets kansli Skeppsbrogatan 2, Jönköping

Kontakt

036 – 15 50 00
Skicka e-post


Logotype EU