Landsbygdsnätverket

Ångrar inte omvälvande livsvalet

För Khulud Tarshahni fanns det aldrig någon tvekan att lämna jobbet som undersköterska när möjligheten att bli lanthandlare dök upp. – Både jag och min man är servicemänniskor i grunden. Det är det här vi älskar och mår bra av.

Det är nu snart två år sedan Khulud Tarshahni och hennes man Ahmad al Krdi tog över lanthandeln i Öxabäck, en ort med 300 invånare.

– Vi ändrade om det mesta faktiskt och fräschade upp och investerade i nya kylar och frysar. Det krävdes en hel del arbete, men vi fick också investeringsbidrag från Västra Götalandsregionen vilket var otroligt viktigt. Det visade att andra trodde på oss och det gav en trygghet, säger Khulud Tarshahni.

Stödet och uppmuntran från ortsbefolkningen var också en avgörande faktor. Det fanns en rädsla att butiken skulle stänga för gott när den gamla ägaren bestämde sig för att sälja.

Välkomnade i byn

– Vi blev väldigt fint välkomnade. Folk blev så glada att vi valde att satsa och det är en av anledningarna till att vi fortsätter. Vi känner oss viktiga i byn och har blivit en del av gemenskapen och har många trogna kunder.

Nu satsar paret bland annat på bake off, grillad kyckling och fikabröd. De har ställt i ordning en kafédel på uteplatsen och hoppas kunna locka ännu fler av de många bilister som passerar butiken varje dag.

– Varje dag passerar 3 000 bilar, många av dem på väg mot Ullared, och vårt mål är att få fler av dem som kunder. Nu i sommar kommer vi utöka utbudet ännu mer med sallader, smörgåsar och liknande, berättar Khulud Tarshahni.

Trivs med kontakten

För ungefär ett år sedan köpte paret ännu en butik, i Kalv i Svenljunga kommun. Tanken är att få fler ben att stå på och göra samordningsvinster. De skyndar långsamt men utesluter inte att köpa fler butiker om rätt objekt dyker upp och tiden är den rätta. Paret har hittat helt rätt och trivs bra med entreprenörskapet och den dagliga kontakten med människor.

– Både jag och min man har alltid haft målet att öppna eget och älskar att arbeta med service. Jag är undersköterska i botten, men valet att bryta upp från Göteborg och ta över butiken i Öxabäck var enkelt, även om det var ett stort steg, säger hon.

– Jag ångrar inte en sekund att jag bröt upp och satsade på något nytt. Det finns en framtidstro i byn tendenser att fler vill flytta hit. Vi ser väldigt positivt på framtiden!

Text: Jakob Hydén