Landsbygdsnätverket
Grönsaker i matberedare

Överblivna grönsaker blir till populära "klimatbiffar" på Äppellundens förskola i Hallstahammar.

Delade erfarenheter för minskat matsvinn

Runt om i Sverige gör offentliga kök mycket bra för att få mer mat att hamna i magen och inte i soporna. På Internationella matsvinnsdagen, fredagen den 29 september, vill MATtanken lyfta fram några goda exempel som delats i Erfarenhetsbanken – till exempel en smart svinnvåg, mellanmål av ratad frukt och "klimatbiffar".

Internationella matsvinnsdagen är instiftad av FN och ska sätta fokus på frågan om hur vi kan minska matsvinn i alla led.

– I offentliga kök görs omfattande insatser för att förhindra uppkomst av matsvinn. Det är ett viktigt led i arbetet med hållbara måltider men också ett sätt att värna de begränsade ekonomiska resurserna som finns, säger MATtankens Anna Lundstedt och fortsätter:

– I vår Erfarenhetsbank delar flera kommuner och regioner med sig av sitt arbete. Förhoppningsvis kan dessa goda erfarenheter ytterligare sporra och inspirera andra i arbetet för att minska matsvinn.

Erfarenheterna som delats handlar om allt ifrån att kunna mäta och analysera orsakerna till tallrikssvinn till att hitta kreativa lösningar för att skapa nytt av rester.

Här ovan syns tre erfarenheter om arbete för minskat matsvinn. Se fler i Erfarenhetsbanken – sök på "matsvinn".

Trevlig måltidsmiljö minskar också svinn

En annan del av arbetet för minskat matsvinn handlar om måltidsmiljön. Förskola, skola och omsorg tjänar på att samarbeta med måltidsorganisationen för att förutsättningarna för måltiden ska bli så bra som möjligt. Det är också viktigt att måltiden ses som en integrerad del i den pedagogiska dagen.

– Att ha tillräckligt med tid för att äta, det vill säga god schemaläggning av måltiden, och en bra måltidsmiljö är viktiga faktorer som påverkar både serveringssvinn och tallrikssvinn. Dessa faktorer är såklart även viktiga för att måltiden ska bli denna trivsamma stund på dagen som förhöjer verksamheten, säger Anna Lundstedt.

Informationskampanj till hushållen

Att minska matsvinnet är något som alla i samhället behöver hjälpas åt med. I samband med Internationella matsvinnsdagen släpper Livsmedelsverket en ny rapport om vilken mat som hamnar i hushållens sopor och informationskampanjen #hackamaten med vardagstips till konsumenter som vill ta bättre hand om sin mat och slänga mindre. Läs mer här Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.!

Senast uppdaterad