• Till innehåll på sidan
Landsbygdsnätverket
Meny 
  • Hållbara gröna näringar
  • Hållbara blå näringar
  • AKIS och EIP-Agri
  • Landsbygdsutveckling och Leader
  • Nyheter och artiklar
  • Nyhetsbrev
  • Kommande aktiviteter
  • Livesändningar och webbinarier
  • Podden Landet
  • Landsbygds­kommunikatörerna
  • Kampanjer
  • Om Landsbygdsnätverket
  • Kontakta oss
  1. Hem
  2. Nyheter och artiklar
  • Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Nyheter och artiklar

Filtrera artiklar

Kategori

  • Beredskap12
  • Digitalisering22
  • Djur19
  • Energi5
  • Finansiering och EU-stöd12
  • Fiske och vattenbruk87
  • Forskning17
  • Företagande51
  • Handel och marknad14
  • Idrott och hälsa5
  • Infrastruktur1
  • Innovation och utveckling122
  • Integration18
  • Jordbruk42
  • Jämställdhet och inkludering10
  • Klimat och miljö120
  • Kommunikation7
  • Kompetensförsörjning38
  • Kultur28
  • Landsbygdsutveckling75
  • Leader54
  • Mat och livsmedel85
  • Politik och program34
  • Rennäring4
  • Samhällsplanering3
  • Service20
  • Sjukvård och äldreomsorg1
  • Skog och skogsbruk1
  • Skola och utbildning5
  • Trädgårdsnäring16
  • Turism och besöksnäring11
  • Unga50
  • Växtodling12

Område

  • AKIS och EIP-Agri62
  • Gröna kluster24
  • Hållbara blå näringar41
  • Hållbara gröna näringar97
  • Landsbygdsutveckling och Leader57

Typ

  • EIP-projekt65
  • Poddavsnitt183

Senast ändrad

  • Mer än ett år sedan605
  • Odling av äpplen i svenskt nordligt klimat gav bästsäljande cider på Europas restauranger

    Ingen i branschen trodde det var möjligt, men grundarna av Brännland Iscider i Västerbotten gav sig inte. Projektet för storskalig äppelodling i norra Sverige har som ambition att omkullkasta den rådande tesen om vad som går och inte går att odla i norr. Med hjälp av innovationsstöd från EIP-Agri har man planterat 12 000 äppelträd i Norrbotten, Västerbotten och Västernorrland med äppelsorter som ska klara en kort säsong, vara köldtåliga och ha en bra lagringskapacitet. Målet är att bli självförsörjande på lokala äpplen som man sedan gör iscider av.

    2023-09-26
  • #165 Forskning, finanser och förslag - framtidens lantbrukare och gröna näringars attraktionskraft

    Vill vi ha en fungerande livsmedelsförsörjning behövs fler unga som väljer att jobba inom de gröna näringarna. I podden Landet pratar vi investeringar, ekonomi och konkurrenskraft - avgörande för den som vill starta en verksamhet och som kanske inte har så mycket kapital med sig. Så hur ser möjligheterna till finansiering ut? Vad kan vi lära oss från forskningen inom området? Och varför är det viktigt med långsiktiga spelregler över mandatperioderna?

    2023-09-20
  • Nytt sätt att minska matsvinn av broccoliplantor redan i fält

    En form av svinn är de delar av produkter som inte tas tillvara och skördas i fält. I exempelvis broccoliproduktion används endast den översta tredjedelen av plantan, medan stora delar av stammen samt bladen plöjs ner i jorden. Projektet Utveckling av vegetariska inblandningsprodukter av sidoströmmar från broccoliproduktion har fått innovationsstödet EIP-Agri för att se hur man kan ta tillvara mer av plantan och använda svinnet som inblandningsprodukter i livsmedel.

    2023-09-04
  • Ny testbädd för vattenbruk hjälper företag att pröva nya tekniker

    Mycket pekar på att nya vattenbruk i större utsträckning kommer att bedrivas på land i framtiden. Därför har Sotenäs kommun i samverkan med andra aktörer designat en testbädd för att utveckla nya odlingsmetoder och testa ny teknik.

    2023-09-01
  • Kompakt utrustning och nya förpackningar för småskaliga odlare ger ökad lönsamhet

    Juicer och andra drycker av frukt och bär blir allt mer populärt. För att underlätta för lokala och småskaliga svenska odlare, utvecklas nu teknisk utrustning för effektiv vidareförädling från mindre och medelstora volymer av frukt och bär med bibehållen kvalitet. Detta tack vare innovationsstöd från EIP-Agri.

    2023-09-01
  • Svensk innovation gör det möjligt att transportera bidrottningar och puppor utan risker

    Bidrottningar och puppor är känsliga för temperaturväxlingar. Så när en biodlare behöver köpa in nya, måste dessa fraktas med bil i värmeskåp. Eller så skickas parade drottningar i plastlåda med posten – med risk för överhettning som gör att spermierna dör. Men med hjälp av innovationsstödet EIP-Agri har det nu tagits fram ett säkert sätt att transportera både drottningar och puppor.

    2023-09-01
  • Bättre och effektivare styrning av klimatet i växthus

    På grund av de olika årstiderna i Sverige går det åt mycket energi för att värma upp växthus under den kalla delen av året. Genom projektet “Bättre och effektivare styrning av klimatet i växthus”, som fått innovationsstöd från EIP-Agri, har man hittat en teknik att värma upp – och även vid behov kyla ner – växthus med hjälp av industriell spillvärme.

    2023-09-01
  • Lokalproducerade rikkas mer användarvänliga och bättre för djuren

    Gammalt är ibland bäst. Det tyckte i alla fall samen och renskötaren Jonas Vannar som tagit ett traditionellt samiskt bruksföremål och uppgraderat det. Tack vare innovationsstödet EIP-Agri har han skapat en ny sorts plastrikkas, en ögla som används vid lassokastning. Och denna är både djurvänligare än tidigare plastmodeller och gynnar lokal produktion.

    2023-08-31
  • #164 Snabbmaten och beredskapen - kriser och nya matvanor

    Kan snabbmat spela en roll för att öka den svenska livsmedelsberedskapen? Livsmedelsförsörjningen har allt mer hamnat i fokus – med koppling till kris och krig, samhällets sårbarhet och beredskap. Att kunna producera den mat som behövs utan att vara alltför beroende av råvaror från andra länder är viktigt. Här kan även snabbmaten spela en roll. För hela 30 procent av den mat vi äter, äter vi på restaurang. Av restaurangmaten är en femtedel snabbmat - som hamburgare, falafel och korv med pommes frites.

    2023-08-30
  • Unik svensk uppfödning av humlor för kommersiellt bruk minskar sårbarhet och transporter

    Kommersiella odlare av tomater, frukt, bär och frö är beroende av stora mängder pollinatörer. Ofta finns det inte tillräckligt med vilda sådana vilket gör att man tvingas importera humlor från stora producenter i främst Belgien och Holland. För att förse odlare med svenska humlor startades projektet “Odling av svenska pollinatörer” där humlor föds upp för kommersiellt bruk. Projektet, som fått innovationsstöd från EIP-Agri, har som mål att sälja närodlade humlebon med ett genetiskt ursprung från Sverige.

    2023-08-24
« Föregående Nästa »
Logotype Landsbygdsnätverket
Logotype EU
  • Kommande aktiviteter
  • Webbinarier
  • Podden Landet
  • Tillgänglighetsredogörelse
  • Cookies (Kakor) och analys
  • Hantering av personuppgifter
  • Kontakta oss
  • Lediga jobb
  • Om Landsbygdsnätverket
  • Linkedin
  • Facebook
  • Instagram