• Till innehåll på sidan
Landsbygdsnätverket
Meny 
  • Hållbara gröna näringar
  • Hållbara blå näringar
  • AKIS och EIP-Agri
  • Landsbygdsutveckling och Leader
  • Nyheter och artiklar
  • Nyhetsbrev
  • Kommande aktiviteter
  • Livesändningar och webbinarier
  • Podden Landet
  • Landsbygds­kommunikatörerna
  • Kampanjer
  • Om Landsbygdsnätverket
  • Kontakta oss
  1. Hem
  2. Nyheter och artiklar
  • Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Nyheter och artiklar

Filtrera artiklar

Kategori

  • Beredskap2
  • Digitalisering1
  • Finansiering och EU-stöd1
  • Fiske och vattenbruk2
  • Företagande5
  • Handel och marknad18
  • Infrastruktur1
  • Innovation och utveckling5
  • Jordbruk2
  • Klimat och miljö4
  • Kommunikation1
  • Kultur1
  • Landsbygdsutveckling1
  • Mat och livsmedel9
  • Politik och program1
  • Samhällsplanering1
  • Skog och skogsbruk1
  • Trädgårdsnäring1
  • Turism och besöksnäring1

Område

  • Hållbara blå näringar2
  • Hållbara gröna näringar3

Typ

  • EIP-projekt7
  • Poddavsnitt5

Senast ändrad

  • Senaste året4
  • Mer än ett år sedan14
  • Hallå där, Linda Frithiof! Varför ska vi fira Sjömatens dag den 19 oktober?

    I år är det premiär för Sjömatens dag. Du är verksamhetsledare på Sjömatsfrämjandet, som är med och samordnar firandet. Berätta mer!

    2025-10-13
  • KSLA:s försörjningsberedskaps-program, för ett robustare Sverige genom de areella näringarna

    Sedan 2023 driver Kungliga Skogs- och Lantbruksakademien (KSLA) ett ambitiöst försörjningsberedskapsprogram. Genom fyra tematiska arbetsgrupper fokuserar programmet på att stärka Sveriges beredskap inom livsmedelsproduktion, skogsbruk, infrastruktur och handel – med målet att skapa en motståndskraftig och hållbar försörjning.

    2025-08-01
  • ”Östersjön skulle kunna bli ett skafferi för sjömat”

    Detta säger Åsa Domeij, hållbarhets på Axfood. Hon är en av fyra deltagare när Landsbygdsnätverkets Hållbara blå näringar bjuder in till seminariet Hur kan svensk fisk bidra till tryggad beredskap och självförsörjning? Seminariet, som även sänds live digitalt, hålls på Östersjödagarna i samband med Almedalsveckan på Gotland den 25-26 juni.

    2025-06-17
  • Hallå där, Ida Lind och Jenny Ekman!

    Ni är båda med och planerar för ett lunchwebbinarium den 18 december om den strategiska dialogen för EU:s framtida jordbruk. Kan ni berätta - vad är den strategiska dialogen?

    2024-11-25
  • Kolsänksrätter med biokol – för klimatets skull

    Hushållningssällskapet Sjuhärad håller på att skapa Sveriges första certifiering för kolsänksrätter med biokol inom projektet ”Kolsänksrätter med biokol”. Med hjälp av innovationsstöd från EIP-Agri tar man fram en certifieringsstandard för kolsänksrätterna för att skapa en fungerande och trovärdig marknad samt utvärderar en rad praktiska arbetssätt.

    2023-11-30
  • Handla regionalt genom några få enkla knapptryck

    Det råder en obalans mellan utbud, tillgänglighet och efterfrågan mellan producent, dagligvaruhandel och konsument för regionala livsmedel. För att råda bot på detta drog projektet “Business to business to consumer - B2B2C - Licensierbar digital plattform till en ny affärsmodell för hållbar handel av regionala livsmedel” igång. Genom stöd från Europeiska innovationspartnerskapet (EIP) utformas nu en plattform som ska skapa bättre balans mellan utbud och efterfrågan på regionala produkter för producent, dagligvaruhandel och konsument genom ökad tillgänglighet.

    2023-11-27
  • Kompakt utrustning och nya förpackningar för småskaliga odlare ger ökad lönsamhet

    Juicer och andra drycker av frukt och bär blir allt mer populärt. För att underlätta för lokala och småskaliga svenska odlare, utvecklas nu teknisk utrustning för effektiv vidareförädling från mindre och medelstora volymer av frukt och bär med bibehållen kvalitet. Detta tack vare innovationsstöd från EIP-Agri.

    2023-09-01
  • Allt fler livsmedel skyddas av EU

    Vänerlöjrom, Äkta Gränna Polkagrisar, Sörmlands ädel, Rökt Vättersik och Grebbestadostron har tack vare ett långsiktigt arbete tilldelats en skyddad EU-beteckning det senaste året. Märkningen ger konsumenterna en kvalitetsförsäkran, hjälper producenterna att skydda produktens namn och kan lokalt ge positiva effekter för besöksnäringen.

    2023-05-31
  • #155 Geografiska matvarumärken - smaken av framgång

    Visste du att lukt och smak är våra äldsta sinnen? På dem vi bygger våra minnen och känslor. Geografiska matvarumärken är matvaror som förknippas med olika platser. Som Västerbottenost, Hönökaka, Kalix löjrom och Hernö gin. Närproducerade livsmedel blir allt mer populära. Och de är en outnyttjad potential för Sveriges olika landskap. Men hur kan vi arbeta för att utveckla fler svenska, regionala matvarumärken?

    2022-12-14
  • #153 Fler svenska råvaror på restaurang – det här visste du inte om grossisternas roll

    De är mellanhanden som vi matkonsumenter inte alltid tänker på: grossisterna. De som köper in råvaror från livsmedelsproducenter och säljer vidare till restaurang och café. En viktig länk i kedjan från jord till bord. Men hur fungerar egentligen det svenska grossistledet? Kan stora och små grossister komplettera varandra? Och vad behövs för att fler svenska råvaror ska nå ut på tallriken?

    2022-11-23
Nästa »
Logotype Landsbygdsnätverket
Logotype EU
  • Kommande aktiviteter
  • Webbinarier
  • Podden Landet
  • Tillgänglighetsredogörelse
  • Cookies (Kakor) och analys
  • Hantering av personuppgifter
  • Kontakta oss
  • Lediga jobb
  • Om Landsbygdsnätverket
  • Linkedin
  • Facebook
  • Instagram