• Till innehåll på sidan
Landsbygdsnätverket
Meny 
  • Hållbara gröna näringar
  • Hållbara blå näringar
  • AKIS och EIP-Agri
  • Landsbygdsutveckling och Leader
  • Nyheter och artiklar
  • Nyhetsbrev
  • Kommande aktiviteter
  • Livesändningar och webbinarier
  • Podden Landet
  • Landsbygds­kommunikatörerna
  • Kampanjer
  • Om Landsbygdsnätverket
  • Kontakta oss
  1. Hem
  2. Podden Landet

Tack för tio år med Landet! Nu möts vi live

Efter tio år, 195 avsnitt och med över 600 gäster tackar Landet – podden bortom storstan för samtalen och för oss. Samma nyfikenhet lever nu vidare i Landsbygdsnätverket Live. Streamade sändningar på YouTube, LinkedIn och Facebook. Där du kan delta, ställa frågor och bidra i diskussionen.


Se vilka livesändningar som är på gång

Lyssna på poddavsnitten

Filtrera poddar

Kategori

  • Beredskap3
  • Finansiering och EU-stöd2
  • Fiske och vattenbruk3
  • Företagande7
  • Handel och marknad1
  • Innovation och utveckling5
  • Jordbruk3
  • Klimat och miljö29
  • Kultur2
  • Landsbygdsutveckling2
  • Leader1
  • Mat och livsmedel11
  • Politik och program3
  • Unga1

Område

  • Hållbara blå näringar2
  • Hållbara gröna näringar5
  • Landsbygdsutveckling och Leader2

Senast ändrad

  • Senaste året2
  • Mer än ett år sedan27
  • #186 Landsbygders inställning till omställning - bortom myter om klimatmotstånd

    Den urbana normen vill få oss att tro att staden befolkas av innovativa och pålästa människor medan boende i landsbygder och mindre orter är bakåtsträvande och faktaresistenta. Och fördomar runt attityden kring klimatfrågan är inget undantag. Går det att förändra den förlegade bilden? Och vad får vi veta efter 200 intervjuer med personer i mindre orter och på landsbygderna om hur de ser på sina möjligheter att ställa om klimatsmart? Intervjuer som genomfördes av Lisa Pelling och Marika Palmér vilket resulterade i boken ’Livet som pågår här - samtal om klimatet och omställningen’.

    2025-02-26
  • #173 Det hållbara livsmedelssystemet – hur ser det ut och hur når vi dit?

    Att vi får mat på bordet är beroende av att hela kedjan i livsmedelssystemet hänger ihop. Från lantbrukens produktion av råvaror, via processindustrin, handeln och hela vägen fram till oss konsumenter. Men på senare år har vi upptäckt att kedjan har glapp här och där. Covid-19-pandemin, extremväder och Rysslands storskaliga invasion av Ukraina har uppdagat brister som behöver åtgärdas för att vi ska få ett hållbart livsmedelssystem och en stärkt livsmedelsberedskap. Men hur kan vi nå dit? Vad säger forskningen? Och vad kan svenskt lantbruk göra?

    2024-03-20
  • #172 Östersjöfisk - outnyttjade råvaror till hållbar mat

    För hundra år sen var strömmingsfisket en naturlig del för bönder och fiskare längs Östersjön. Fisket där levererar idag stora mängder sill och skarpsill som blir foder i laxodlingar. Samtidigt vill yrkesfiskare längs ostkusten satsa på produkter gjorda på fisk från just Östersjön. Vad säger experterna om miljögifter? Miljöarbetet förbättrar situationen, men utmaningar kvarstår. Är fisken säker att äta, och hur kan vi nyttja dessa resurser smartare? Kan miljöarbetet och utvecklingen av fisket i Östersjön göra gemensam sak?

    2024-02-28
  • #171 När hållbar omställning genomsyrar allt - Leader Upplandsbygd i framkant

    Omställningen till ett hållbart samhälle berör alla. Landsbygderna spelar dessutom en viktig roll för att utveckla nya hållbara lösningar. Inom Leader i Sverige finns ett växande fokus på just hållbar utveckling och Leader Upplandsbygd ligger i framkant med sitt arbete. Så hur ser deras modell ut? Hur går arbetet till? Och vad kan vi lära av dem i steget mot hållbar omställning?

    2024-02-07
  • #166 En andra chans - om matsvinn

    Trots att 2022 var året då krig och självförsörjning var heta samtalsämnen och maten som serverades var dyrare, slängdes nära 40 procent av all mat i stället för att ätas upp. Och så har det fortsatt. Regeringen har beslutat om att Sveriges matsvinn enligt målen i Agenda 2030 ska minska. Men hur når vi då målen? Och hur kan det på kuppen bli lönsamt att ge maten en andra chans?

    2023-10-11
  • #158 Att vara (r)eko – om unga ekologiska lantbrukare

    Sverige tillhör de länder som har störst andel ekologisk jordbruksmark, högst andel ekologisk konsumtion per capita, tillsammans med världsrekord att servera ekologisk mat i offentliga kök. Ekologiska lantbrukare är oftast yngre och har större gårdar än resten av lantbrukarkåren. Så vad driver unga bönder att välja eko? Vad krävs för att de ska kunna fortsätta och vad tänker de om framtiden när det krisar både ekonomiskt och klimatmässigt?

    2023-03-01
  • #146 Gammalt blir nytt - hållbart mode i framkant

    Kan kläder göras av vilket material som helst? Och vilken skillnad gör nya material och nya innovationer i en av världens mest förorenade branscher? Modeindustrin står idag för runt 10 procent av de globala utsläppen av växthusgaser och bidrar även till en lång rad miljöproblem. Men samtidigt ligger Sverige i framkant med nya innovationer.

    2022-07-06
  • #140 Hur klimatanpassar vi Sveriges landsbygder - om IPCC - rapporten

    Den sista februari släppte FN:s klimatpanel IPCC sin klimatbedömning. Rapporten lyfter bland annat det ökade behovet av just klimatanpassning - åtgärder vi kan göra för att hantera klimatförändringarna. Men det konstateras också att det finns gränser för anpassningen – vi kan inte anpassa oss till allt - och att det också finns risk för missanpassning.

    2022-03-23
  • #132 Äta för att gynna biologisk mångfald

    Hur kan vi gynna den biologiska mångfalden genom det vi lägger på tallriken? Ofta pratar man om att vi måste äta mer klimatsmart och miljövänligt och att vi framförallt måste äta mindre kött och mer vegetariskt. Men är det verkligen så enkelt?

    2021-10-13
  • #125 Våtmarker – till nytta för mycket mer än du tror

    Intresset för Sveriges våtmarker har aldrig varit så stort som nu. Bara i år satsar regeringen 350 miljoner kronor på att restaurera, återväta och anlägga nya våtmarker. Men de är inte bara betydelsefulla för klimatet och den biologiska mångfalden. De spelar också en viktig roll inom lantbruket och som markägare finns gott om stöd att söka för att anlägga egna våtmarker.

    2021-05-19
Nästa »
Logotype Landsbygdsnätverket
Logotype EU
  • Kommande aktiviteter
  • Webbinarier
  • Podden Landet
  • Tillgänglighetsredogörelse
  • Cookies (Kakor) och analys
  • Hantering av personuppgifter
  • Kontakta oss
  • Lediga jobb
  • Om Landsbygdsnätverket
  • Linkedin
  • Facebook
  • Instagram