Landsbygdsnätverket

Summering av tematräff 2: Matgästernas involvering och kommunikation

Slunga honung. Låt eleverna uppleva nya livsmedel med alla sinnen. Jobba med stödjande måltidskommunikation. I samband med MATtankens andra tematräff den 8 februari bjöd föredragshållare från sju kommuner på sina guldkorn, tips och tankar från sitt utvecklingsarbete. Träffen hölls inom ramen för Ett nytt recept för skolmåltider och var träff 2 av 4 i en serie av tematräffar Länk till annan webbplats. som MATtanken samordnar.

Tematräff 2 handlade om smarta sätt att involvera och engagera matgästerna samt att kommunicera kring måltiderna.

– Man blir bara så imponerad av allt bra som görs kring skolmåltider! Det var väldigt inspirerande att få ta del av kommunernas arbete, säger MATtankens samordnare Anna Lundstedt

Via länkarna når du en sammanfattning av respektive presentation på träffen.


Län

Kommun

Beskrivning

Gävleborg

Hofors

Appen och matlådan. Genom en app kommuniceras med eleverna kring måltiderna. Appen möjliggör även för skolan att sälja överblivna måltider till elever.

Skåne

Klippan

Vårt arbete med kommunikation. Så här arbetar vi i Klippan med att kommunicera kring mat och måltider.

Stockholm

Sigtuna

Nya arbetssätt genom dialog. Måltidsråd med elever, föräldraråd och möten med pedagoger har mynnat ut i nya arbetssätt.

Stockholm

Vallentuna

ExplorEAT. Eleverna introduceras för olika typer av hållbar mat och uppmuntras att smaka på och lära känna mat som de är mindre vana vid.

SödermanlandKatrineholm

Lajka maten. Ett projekt där eleverna fått möjlighet att ge direkt återkoppling på dagens lunch samt ge vägledning inför morgondagens produktion.

Västra Götaland

Munkedal

Foodfluencers. Influencers (elever) inspirerar sina klasskompisar att testa nya råvaror och äta hållbar och hälsosam mat.

Östergötland

Söderköping

Food for Life, en röd tråd mellan eleven och måltiden. Detta arbetssätt lär eleverna mer om matens ursprung och att göra bra val för hälsan och klimatet. Det är också en del av kommunens folkhälsoarbete.


Fler tematräffar

Summering av tematräff 1.

Summering av tematräff 3.

Summering av tematräff 4.

Senast uppdaterad