• Till innehåll på sidan
Landsbygdsnätverket
Meny 
  • Hållbara gröna näringar
  • Hållbara blå näringar
  • AKIS och EIP-Agri
  • Landsbygdsutveckling och Leader
  • Nyheter och artiklar
  • Nyhetsbrev
  • Kommande aktiviteter
  • Livesändningar och webbinarier
  • Podden Landet
  • Landsbygds­kommunikatörerna
  • Kampanjer
  • Om Landsbygdsnätverket
  • Kontakta oss
  1. Hem
  2. Nyheter och artiklar
  • Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Nyheter och artiklar

Filtrera artiklar

Kategori

  • Beredskap12
  • Digitalisering22
  • Djur19
  • Energi5
  • Finansiering och EU-stöd12
  • Fiske och vattenbruk87
  • Forskning17
  • Företagande51
  • Handel och marknad14
  • Idrott och hälsa5
  • Infrastruktur1
  • Innovation och utveckling122
  • Integration18
  • Jordbruk42
  • Jämställdhet och inkludering10
  • Klimat och miljö120
  • Kommunikation7
  • Kompetensförsörjning38
  • Kultur28
  • Landsbygdsutveckling75
  • Leader54
  • Mat och livsmedel85
  • Politik och program34
  • Rennäring4
  • Samhällsplanering3
  • Service20
  • Sjukvård och äldreomsorg1
  • Skog och skogsbruk1
  • Skola och utbildning5
  • Trädgårdsnäring16
  • Turism och besöksnäring11
  • Unga50
  • Växtodling12

Område

  • AKIS och EIP-Agri62
  • Gröna kluster24
  • Hållbara blå näringar41
  • Hållbara gröna näringar97
  • Landsbygdsutveckling och Leader57

Typ

  • EIP-projekt65
  • Poddavsnitt183

Senast ändrad

  • Mer än ett år sedan605
  • Lake – en bortglömd delikatess

    Trots att det är en välsmakande fisk som det finns gott om på flera håll i Sverige, finns det knappt någon marknad för lake. Jonny Ståhl från Svenska Insjöfiskarenas Centralförbund menar att efterfrågan på denna outnyttjade resurs måste öka och för det krävs samverkan.

    2024-05-24
  • Förarlös traktor går på el och minskar markpackning

    Hur minskar man beroendet av fossila drivmedel, undviker alltför tung markpackning och ökar självförsörjningsgraden av energi? Man uppfinner en förarlös, eldriven jordbrukstraktor! Med hjälp av innovationsstöd från EIP-Agri kan Arvid Örde från Uppsala skapa en autonom traktor som väger ungefär en tredjedel av en stor dieseldriven dragare. Det gör det möjligt att sköta jordbearbetningen med energin som produceras hemma på gården, till exempel via solceller eller biogas.

    2024-05-23
  • #176 I kris är mat ett vapen – om pelagisk fisk som resurs

    Av all fisk som svenska yrkesfiskare drar upp, så består runt 90 procent av så kallade pelagiska arter, alltså fiskar som simmar i stim ute i havet. Exempelvis sill, skarpsill, makrill och tobis. Men bara knappt hälften av den fisken äts av oss. Resten blir djurfoder till bland annat odlad lax. Men de senaste årens kriser, krig och pandemi har väckt frågan om det inte är dags att använda fisken till människoföda. Inte minst med tanke på att vi behöver förbättra vår livsmedelsberedskap i händelse av kris.

    2024-05-22
  • Kommuner höjer sin beredskap genom lokala livsmedelsinköp

    Eva Sundberg, sakkunnig mat och måltider vid Jordbruksverket och projektledare för MATtanken, blev intervjuad av radio P4 Kristianstad om hur offentliga måltider jobbar med beredskapsfrågan.

    2024-05-19
  • Smidigare generationsskiften inom lantbruket - lärdomar från Österrike

    Ida Ljungberg, du är student på Sveriges lantbruksuniversitet, och har varit i Österrike för att göra en fallstudie om generationsskiften där. Varför blev det just Österrike?

    2024-05-14
  • Gädda och gös på export - svenska insjöfiskare tar lärdom av Nederländerna

    En stor andel av den fångst som svenska insjöfiskare tar upp går på export. Mycket hamnar i Nederländerna, där den antingen säljs på den egna marknaden eller exporteras vidare ut i Europa. Därför arrangerade nyligen Sveriges Insjöfiskarenas Centralförbund en studieresa till trakterna runt Haag, med syftet att få inspiration och en djupare förståelse för den nederländska fiskeriindustrin och dess utmaningar.

    2024-05-14
  • Siklöja - "Äter vi rommen måste vi äta fisken"

    I Finland fiskar man siklöja för fiskens skull och löjrommen är en god biprodukt. I Sverige äter vi rommen men slänger fisken eller gör fiskmjöl av den. Det är ett slöseri med resurser och naturligtvis borde siklöjan användas till mat, menar Teija Aho från fiskeföretaget Guldhaven Pelagiska.

    2024-05-06
  • Jag utvecklar AKIS - Annica Hansson vid Växa Sverige

    Du arbetar som produktionsrådgivare vid Växa Sverige, och är även industridoktorand vid SLU. Hur bidrar du som rådgivare till utvecklingen av svenska kunskaps- och innovationssystem (AKIS)?

    2024-05-06
  • Jag utvecklar AKIS - Ingi Jonasson vid Science Park Skövde

    Du är vd vid Science Park Skövde sedan i höstas. Hur skulle du säga att ni som regional science park bidrar till utvecklingen av svenska kunskaps- och innovationssystem (AKIS)?

    2024-05-06
  • Ny grupp ska locka unga till gröna näringar genom TikTok

    Utförargruppen Näringarnas attraktionskraft fokuserar på de gröna näringarna, med en tydlig inriktning mot både arbetsgivarna och de unga som vill ta sig in i branschen. Anna Ross från Jobba grönt leder gruppens arbete, där bland andra Anna Lindgren från Lantbrukarnas Riksförbund (LRF Mitt) finns med. Första mötet är avklarat, så vad hamnade högst upp på att göra-listan?

    2024-05-06
« Föregående Nästa »
Logotype Landsbygdsnätverket
Logotype EU
  • Kommande aktiviteter
  • Webbinarier
  • Podden Landet
  • Tillgänglighetsredogörelse
  • Cookies (Kakor) och analys
  • Hantering av personuppgifter
  • Kontakta oss
  • Lediga jobb
  • Om Landsbygdsnätverket
  • Linkedin
  • Facebook
  • Instagram