• Till innehåll på sidan
Landsbygdsnätverket
Meny 
  • Hållbara gröna näringar
  • Hållbara blå näringar
  • AKIS och EIP-Agri
  • Landsbygdsutveckling och Leader
  • Nyheter och artiklar
  • Nyhetsbrev
  • Kommande aktiviteter
  • Livesändningar och webbinarier
  • Podden Landet
  • Landsbygds­kommunikatörerna
  • Kampanjer
  • Om Landsbygdsnätverket
  • Kontakta oss
  1. Hem
  2. Nyheter och artiklar
  • Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Nyheter och artiklar

Filtrera artiklar

Kategori

  • Beredskap5
  • Energi1
  • Finansiering och EU-stöd2
  • Fiske och vattenbruk67
  • Forskning2
  • Företagande2
  • Handel och marknad2
  • Innovation och utveckling3
  • Jordbruk1
  • Klimat och miljö4
  • Kommunikation3
  • Mat och livsmedel22
  • Politik och program2
  • Skola och utbildning1
  • Unga1

Område

  • Hållbara blå näringar67
  • Hållbara gröna näringar1

Typ

  • Poddavsnitt14

Senast ändrad

  • Senaste månaden2
  • Senaste året26
  • Mer än ett år sedan41
  • Brax istället för lax

    Förr i världen åt svenskar mört, id, braxen och löja, idag kastas de ofta tillbaka. Det gör att de ökar i antal och skapar en obalans i ekosystemet. Dessutom är det ett resursslöseri att inte ta tillvara på ätbara fiskar, menar Veronica Öhrvik på hållbarhetsorganisationen Axfoundation och Emma Gabrielsson, VD på fiskeföretaget Guldhaven Pelagiska.

    2024-04-16
  • "Ett tillfälle att prata med kollegor om gemensamma utmaningar"

    Hallå där, Erica Hasslar. Du är vattensamordnare på Tierps kommun och just nu även ordförande i Sveriges fiskekommuner. Vad är det för nätverk?

    2024-04-08
  • Vattenbrukskonferensen 2024: Det ljusnar för svenskt vattenbruk

    Svenskt vattenbruk har bättre möjligheter än på länge att utvecklas i positiv riktning. Det är en slutsats från den nationella vattenbrukskonferensen som hölls i Umeå den 14-15 mars. Läs vad några av de medverkande hade att säga.

    2024-03-22
  • "Vi behöver arbeta tillsammans" - röster från Fiskeforum2024

    Den 6–7 mars ägde Fiskeforum rum i Stockholm. Landsbygdsnätverket var en av medarrangörerna. Vi pratade med några av de medverkande om vad de tar med sig från dagarna, vilka frågor de tycker är särskilt viktiga och vilka ljuspunkter de kan se framåt.

    2024-03-11
  • #172 Östersjöfisk - outnyttjade råvaror till hållbar mat

    För hundra år sen var strömmingsfisket en naturlig del för bönder och fiskare längs Östersjön. Fisket där levererar idag stora mängder sill och skarpsill som blir foder i laxodlingar. Samtidigt vill yrkesfiskare längs ostkusten satsa på produkter gjorda på fisk från just Östersjön. Vad säger experterna om miljögifter? Miljöarbetet förbättrar situationen, men utmaningar kvarstår. Är fisken säker att äta, och hur kan vi nyttja dessa resurser smartare? Kan miljöarbetet och utvecklingen av fisket i Östersjön göra gemensam sak?

    2024-02-28
  • Nya riktlinjer ska skapa bättre förutsättningar att odla alger

    Algodling är en bransch som allt fler får upp ögonen för. Som ett led i att underlätta för företagen har organisationen Svenskt vattenbruk och sjömat nyligen tagit fram uppdaterade branschriktlinjer för odling och hantering av alger.

    2024-02-23
  • Vattenbruk som areell näring – vad innebär det?

    Areella näringar är ett samlingsbegrepp för näringar som använder naturresurser på land och i vatten. Under lång tid har frågan om vattenbrukets inkludering i begreppet diskuterats. Nu föreslår en statlig utredning att vattenbruk bör omfattas av de undantagsbestämmelser kring strandskydd som finns för areella näringar.

    2024-02-06
  • Nytt förslag ska skapa förenklingar inom hållbart vattenbruk

    I dagarna publicerade Fiske- och vattenbruksutredningen sitt delbetänkande Förenklade förutsättningar för ett hållbart vattenbruk. Wenche Hansen från Matfiskodlarna och Anderas Pettersson från Länsstyrelsen Gotland, som båda ingår i arbetsgruppen Hållbara blå näringar, har varit experter i utredningen.

    2023-12-15
  • #169 Traditionellt nytänkande - svensk sjömat på julbordet

    Äntligen dags för julmat igen! Hur mixar man innovativa idéer kring maten på julbordet och samtidigt behåller den traditionella känslan? Nu pratar vi svensk sjömat med goda tips och nytänkande för oss som både vill äta hållbart, gott och ha något för alla smaker. Och kan julen till och med bli en högtid där vi bidrar till stärkt livsmedelsberedskap och minskat matsvinn?

    2023-12-13
  • Hallå där, Lillemor Lindberg

    Du är ledamot i Landsbygdsnätverkets arbetsgrupp Hållbara blå näringar och sitter även i Övervakningskommittén för havs-, fiskeri- och vattenbruksprogrammet. Övervakningskommittén hade nyligen möte i Fiskebäckskil. Vad var det viktigaste från mötet?

    2023-11-14
« Föregående Nästa »
Logotype Landsbygdsnätverket
Logotype EU
  • Kommande aktiviteter
  • Webbinarier
  • Podden Landet
  • Tillgänglighetsredogörelse
  • Cookies (Kakor) och analys
  • Hantering av personuppgifter
  • Kontakta oss
  • Lediga jobb
  • Om Landsbygdsnätverket
  • Linkedin
  • Facebook
  • Instagram