Kategori
Område
Typ
Senast ändrad
Analysgruppen Hållbara gröna näringar har startat upp två nya utförargrupper. Sofia Björnsson, Lantbrukarnas Riksförbund, och Ida Lind, Ekologiska Lantbrukarna, berättar mer om vad som är på gång.
För hundra år sen var strömmingsfisket en naturlig del för bönder och fiskare längs Östersjön. Fisket där levererar idag stora mängder sill och skarpsill som blir foder i laxodlingar. Samtidigt vill yrkesfiskare längs ostkusten satsa på produkter gjorda på fisk från just Östersjön. Vad säger experterna om miljögifter? Miljöarbetet förbättrar situationen, men utmaningar kvarstår. Är fisken säker att äta, och hur kan vi nyttja dessa resurser smartare? Kan miljöarbetet och utvecklingen av fisket i Östersjön göra gemensam sak?
Att reducera användningen av bekämpningsmedel inom jordbruket är en viktig målsättning inom EU. Oper8 är ett treårigt Horizon-projekt. I projektet deltar både forskare och innovatörer från sex EU-länder samt Storbritannien. Målet är att få en bättre överblick över de metoder som finns tillgängliga för att reducera herbicidanvändningen och vilka som har bäst utvecklingspotential.
Genom att så in vallgräs på de ytor som är som mest utsatta för ytavrinning gör lantbrukare Stefan Gustafsson en insats för miljön, samtidigt som han får tillskott i plånboken. – På min gård handlar det om ytor som ger sämre skörd och som jag ändå får bruka separat, berättar Stefan.
Omställningen till ett hållbart samhälle berör alla. Landsbygderna spelar dessutom en viktig roll för att utveckla nya hållbara lösningar. Inom Leader i Sverige finns ett växande fokus på just hållbar utveckling och Leader Upplandsbygd ligger i framkant med sitt arbete. Så hur ser deras modell ut? Hur går arbetet till? Och vad kan vi lära av dem i steget mot hållbar omställning?
När styrelseledamöter i Upplandsbygd lokalt ledd utveckling visade sig ha olika definitioner av ordet "hållbarhet" blev det starten på en helt ny resa. En hållbarhetsresa. Nu, sex år senare, är man redo att dela med sig av sina lärdomar.
Hushållningssällskapet Sjuhärad håller på att skapa Sveriges första certifiering för kolsänksrätter med biokol inom projektet ”Kolsänksrätter med biokol”. Med hjälp av innovationsstöd från EIP-Agri tar man fram en certifieringsstandard för kolsänksrätterna för att skapa en fungerande och trovärdig marknad samt utvärderar en rad praktiska arbetssätt.
Biogas är en av de mest miljövänliga energikällorna som finns. Genom att “röta” gödsel och skörderester kan energin som finns i restströmmar tillvaratas. På så sätt kan lantbrukare nyttja resurser som redan finns på gården. Om biogasen dessutom kan användas som fordonsgas kan den ersätta fossila drivmedel. Tack vare innovationsstödet EIP-Agri finns nu en biogasanläggning på Naturbruksskolan Sötåsen i Töreboda där man med hjälp av askfilterteknik producerar fordonsgas till gårdens egna fordon .
En kruka gjord av biofibrer som håller i tre till fyra månader och som tillåter plantans rötter att tränga igenom krukväggen. Det var målet med projekt “Biokruka” som beviljades EU-medel för att utveckla en kruka producerad av restmaterial från jordbruket. Men det blir inte alltid som man tänkt sig.
Trots att 2022 var året då krig och självförsörjning var heta samtalsämnen och maten som serverades var dyrare, slängdes nära 40 procent av all mat i stället för att ätas upp. Och så har det fortsatt. Regeringen har beslutat om att Sveriges matsvinn enligt målen i Agenda 2030 ska minska. Men hur når vi då målen? Och hur kan det på kuppen bli lönsamt att ge maten en andra chans?