• Till innehåll på sidan
Landsbygdsnätverket
Meny 
  • Hållbara gröna näringar
  • Hållbara blå näringar
  • AKIS och EIP-Agri
  • Landsbygdsutveckling och Leader
  • Nyheter och artiklar
  • Nyhetsbrev
  • Kommande aktiviteter
  • Livesändningar och webbinarier
  • Podden Landet
  • Landsbygds­kommunikatörerna
  • Kampanjer
  • Om Landsbygdsnätverket
  • Kontakta oss
  1. Hem
  2. Nyheter och artiklar
  • Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Nyheter och artiklar

Filtrera artiklar

Kategori

  • Beredskap6
  • Djur7
  • Energi1
  • Finansiering och EU-stöd17
  • Fiske och vattenbruk2
  • Forskning9
  • Företagande25
  • Handel och marknad3
  • Infrastruktur1
  • Innovation och utveckling8
  • Integration1
  • Jordbruk36
  • Jämställdhet och inkludering6
  • Klimat och miljö54
  • Kommunikation2
  • Kompetensförsörjning13
  • Kultur1
  • Landsbygdsutveckling11
  • Leader2
  • Mat och livsmedel40
  • Politik och program14
  • Rennäring3
  • Samhällsplanering2
  • Skola och utbildning3
  • Trädgårdsnäring7
  • Turism och besöksnäring2
  • Unga17
  • Växtodling7

Område

  • AKIS och EIP-Agri4
  • Gröna kluster1
  • Hållbara blå näringar1
  • Hållbara gröna näringar129
  • Landsbygdsutveckling och Leader4

Typ

  • Poddavsnitt17

Senast ändrad

  • Senaste månaden6
  • Senaste året32
  • Mer än ett år sedan97
  • #175 Landsbygdernas framtid är Sveriges framtid- om landsbygdspolitiken

    Landsbygdernas utveckling är avgörande för hela Sveriges framgång. Regeringen har bestämt sig för att se över och uppdatera den nationella landsbygdspolitiken. I detta avsnitt vill vi veta mer om varför det behövs en samlad översyn och vad regeringen vill åstadkomma med den. Är det några möjligheter som öppnats som inte var lika tydliga förut? Och vilka är utmaningarna?

    2024-05-02
  • #174 Smaka Sverige - om skyddade EU-beteckningar av svenska produkter

    Vad har Kalix löjrom, Wrångebäcksost och Skedvi Bröd gemensamt? Jo, de är några av de 21 produkter i Sverige som fått en för företag mycket eftertraktad så kallad skyddad EU-beteckning. En sådan som till exempel champagne från distriktet Champagne i Frankrike har. Men vad mer exakt är en skyddad EU-beteckning egentligen? Och vad har den för betydelse för producenterna, för landsbygdsutveckling och för oss konsumenter?

    2024-04-10
  • #173 Det hållbara livsmedelssystemet – hur ser det ut och hur når vi dit?

    Att vi får mat på bordet är beroende av att hela kedjan i livsmedelssystemet hänger ihop. Från lantbrukens produktion av råvaror, via processindustrin, handeln och hela vägen fram till oss konsumenter. Men på senare år har vi upptäckt att kedjan har glapp här och där. Covid-19-pandemin, extremväder och Rysslands storskaliga invasion av Ukraina har uppdagat brister som behöver åtgärdas för att vi ska få ett hållbart livsmedelssystem och en stärkt livsmedelsberedskap. Men hur kan vi nå dit? Vad säger forskningen? Och vad kan svenskt lantbruk göra?

    2024-03-20
  • När de gröna näringarnas attraktionskraft står i centrum

    Analysgruppen Hållbara gröna näringar har startat två nya utförargrupper inom temaområdet Attraktiva näringar. Lotta Rydberg och Anna Ross, som är sammankallande i varsin utförargrupp, berättar mer.

    2024-03-12
  • RISE nu med i EUFRAS och bidrar till förstärkning av jordbrukets rådgivning i Europa

    EUFRAS (European Forum for Farm and Rural Advisory Services) är en organisation som representerar rådgivningstjänster för jordbruk och landsbygdsutveckling i Europa. Här finns 53 medlemmar som representerar 30 EU-länder. Syftet är att främja kunskapsutbyte och samarbete mellan medlemmarna för att stärka rådgivningens roll och effektivitet. Med är Research Institutes of Sweden, RISE. Eva Salomon du är kontaktperson och projektkoordinator vid Kunskapsnav animalieproduktion, vad fick er att gå med?

    2024-03-07
  • Framtidsfokus viktigt för nya utförargrupper

    Analysgruppen Hållbara gröna näringar har startat upp två nya utförargrupper. Sofia Björnsson, Lantbrukarnas Riksförbund, och Ida Lind, Ekologiska Lantbrukarna, berättar mer om vad som är på gång.

    2024-03-04
  • Nya utförargrupper inom Hållbara gröna näringar - ta chansen att gå med!

    Landsbygdsnätverkets analysgrupp för Hållbara Gröna Näringar har nu gått från att identifiera och prioritera behov och utmaningar till att starta utförargrupper som ska jobba med frågorna under 2024. Du som medlem i Landsbygdsnätverket har möjlighet att bidra till arbetet genom att gå med i någon av grupperna.

    2024-02-27
  • Små gräsytor, stora miljövinster

    Genom att så in vallgräs på de ytor som är som mest utsatta för ytavrinning gör lantbrukare Stefan Gustafsson en insats för miljön, samtidigt som han får tillskott i plånboken. – På min gård handlar det om ytor som ger sämre skörd och som jag ändå får bruka separat, berättar Stefan.

    2024-02-15
  • #170 Attraktiva arbetsgivare - hur matchar lantbruket generation Z

    Lantbrukets utmaning att locka unga talanger i en tid där konkurrensen om uppmärksamhet är intensiv. Är lantbruket rustat för att möta framtidens krav och bli en drömarbetsplats för generation Z? Vad säger generationsforskningen om deras värderingar och val? I detta avsnitt tittar vi på branschens attraktionskraft, som är avgörande för en hållbar livsmedelsproduktion. De gröna näringarnas framtid som arbetsgivare alltså.

    2024-01-17
  • Tre röster från analysgruppen Hållbara gröna näringar

    Analysgruppen Hållbara gröna näringar har haft sitt första möte. Tre av deltagarna i den nya analysgruppen berättar här om uppstarten – och om sina förväntningar på arbetet framåt.

    2023-12-05
« Föregående Nästa »
Logotype Landsbygdsnätverket
Logotype EU
  • Kommande aktiviteter
  • Webbinarier
  • Podden Landet
  • Tillgänglighetsredogörelse
  • Cookies (Kakor) och analys
  • Hantering av personuppgifter
  • Kontakta oss
  • Lediga jobb
  • Om Landsbygdsnätverket
  • Linkedin
  • Facebook
  • Instagram