Detta händer i Östergötlands län under Offentliga måltidens dag den 19 oktober 2023.
Vi kommer servera en tvårätters lunch, där varmrätten är tillagad ute på våra muurikor.
Kontakt: Markus Gustafsson, 010-234 72 88
På Åsbo skola väljer vi att denna dag uppmärksamma våra mattraditioner och serverar rotmos med fläskkorv samt äpplekaka med vaniljsås.
Kontakt: Markus Gustafsson, 010-234 72 88
Vi bjuder alla gäster på våra särskilda boenden på en trerätters festmåltid med fokus på skördefest/närproducerat.
Kontakt: Markus Gustafsson, 010-234 72 88
Berggårdens vårdboende i Rejmyre, Finspång, kommer uppmärksamma Offentliga måltidens dag med en meny som de boende har fått önska. Till huvudrätt blir det älgkalops med kokt potatis och rostade rotfrukter. Desserten kommer vara en hemlagad vaniljglass som serveras med varm äppelsås. Råvarorna kommer vara svenska och i möjligaste mån lokalproducerade.
Kontakt: Alexandra Strandberg, 0122-858 46
Måltidsservice i Finspångs kommun finns på Facebook Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster..
Vi på Hällestadgården kommer på Måltidens dag servera en närproducerad måltid. Våra äldre kommer äta i sina matsalar under lunchen. Menyn är satt efter vad vi har i vår närmiljö för att hålla råvarorna så lokala som möjligt. Detta är en lunch som vi tillsammans med vårdpersonalen försöker göra extra festlig och härlig för våra gäster och för att uppmärksamma de offentliga måltiderna.
Kontakt: Rebecca Jonsson, 0122-85859
I Kindas skolor så kommer vi servera klimatsmart kebab med tillbehör.
Äldreomsorgens matgäster bjuds på köttbullar från färs i närområdet med gräddsås, potatis och pressgurka. Efterrätten består av äpplekaka med vaniljsås.
Kontakt: Anki Bexell
Vi finns på Instagram: @kostochrestaurangkinda
Under Offentliga måltidens dag serverar vi helstekt fläskkottlettrad, kokt potatis, gräddsås, gelé och pressgurka och blåbärsmuffins från ett lokalt bageri till våra vårdboenden, trygghetsboenden och i lunchlådan som hemtjänsten distribuerar. Allt utom gelén är lagat från grunden.
Vi finns på Facebook Länk till annan webbplats. och Instagram
Länk till annan webbplats.
Kontakt: Åsa Kullberg, 013-20 74 94
Vi serverar vår berömda krämiga potatissoppa och nybakat bröd i alla våra kök. Vi kommer uppmärksamma våra gäster och medborgare med information om kommunens och Sveriges viktigaste måltider.
Kontakt: Marie-Louise Nydahl, 010-234 58 77
Vi finns på Instagram: @mjolbymaltid_lokalvard Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Vi serverar gyros gjord av Scans hållbarhetsgris på skola och förskola samt köttgryta av hållbarhetsgris till äldreomsorgen.
Kontakt: Robert Ringman, 0141-222698
Politiker praktiserar i några kök under dagen. Möter både medarbetare och gäster för att få en inblick i deras vardag.
Kontakt: Robert Ringman, 0141-222698
I samband med måltidens dag lägger förskolan lite extra fokus på Hälsa & Rörelse. Mat och motion hör ihop! Glada magar ger glada och spralliga barn!
Kontakt: Madeleine Hultman, 0141-223839
Instagram: @madde_forskolekock Länk till annan webbplats.
Kostenheten kommer att servera en terättersmeny i älderomsorgen och daglig verksamhet. Det blir tunnbrödsrulle med västerbottenost och räkor, kalops med potatis, rödbetor och närproducerat kött. Till efterrätt serveras hallon- och chokladfromage.
Kontakt: Ulrika Suu, 011-15 34 56
Kålroten odlas i Östergötland, den är nyttig och klimatsmart! Vi lyfter den lite extra denna dag. Vi kommer servera rotmos och fläskkorv till alla våra matgäster. Allt lagat på östgötska råvaror, fläskkorven är gjord på östgötagris.
Kontakt: Eva-Lott Blixt, eva-lott.blixt@soderkoping.se, 0121-184 67
Vi finns på Instagram: @matgladje.kostenheten Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Vi kommer ha en utedag med stationer med tema höst och äppel/päppel. Lunchen lagas ute på muurikka.
Kontakt: Jenny Ingman, jenny.ingman@vadstena.se, 010-234 73 22
Vi finns på Instagram: @koketblanka Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Vi kommer att ha fem "stationer" där baren får upptäcka och bli nyfikna på olika råvaror och matrelaterade saker. Använda våra sinnen, känsel, doft, smak. en rörelsestation (hinderbana) och en frukt- och målarstation. Vi kommer också att grilla korv ute till mellis.
Kontakt: Hanna Wetter, 010-234 70 66.
Vi finns på Instagram: @koketomma Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Närproducerat på skolorna
Vi bjuder alla våra gäster i våra skolrestauranger på en tvårätters måltid med fokus på närproducerat.
Kontakt: Markus Gustafsson, 010-234 72 88
Vi bjuder alla gäster på våra särskilda boenden på en trerätters festmåltid med temat skördefest/närproducerat.
Kontakt: Markus Gustafsson, 010-234 72 88
På Offentliga måltidens dag serverar vi en meny bestående av:
I Folkets Hus, matsal och kök för Vammarskolans elever, får vi besök av politiker som får se hur arbetet i köket går till och får delta i matsalen under lunchen.
Kontakt: Karin Pettersson, 012-31 91 89
Vi uppmärksammar våra offentliga måltider:
Läs mer på vår Facebooksida Kost och restaurang Åtvidaberg kommun Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. och på kommunens webbplats
Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster..
Kontakt: Jenny Bojmar, 070-36 83 119
Inom äldreomsorgen serverar vi färsbiffar av vildsvin med portabellosvamp från Tornby gård och savoykål från Kvillinge Örtagård. Gräddsås och lingon. Det blir också en dessert med äpplen.
Kontakt: Espen Rognstad, 0144-351 56