Landsbygdsnätverket

Så gör du

Hur blir man en smart landsbygd? Det finns många exempel på hur människor gått samman för att gemensamt ta fram lösningar för att möta lokala utmaningar. Det finns ingen exakt mall för hur en smart landsbygd ser ut, utan det handlar om att utgå från sin landsbygds tillgångar och de tillgängliga kunskaper som finns. Att använda allt man har, helt enkelt.


Om du har en smart idé som du vill förverkliga hittar du här tips på finansiering och rådgivning men även berättelser om hur andra har gjort!

Levande bygder
- smartare och varmare samverkan

Här får du konkreta tips om hur du kan arbeta med lokal utveckling. Målet är att ge bygder, samhällen och platser hjälp för att tillsammans möta sociala, miljömässiga och ekonomiska utmaningar.

Levande bygder - smartare och varmare 
samverkan

En runt illustration med texten Levande bygder - smartare och varmare samverkan. Runt cirkeln finns fyra mindre cirklar med texten Var är vi?, Vad vill vi?, Vad har vi?, Vad ska vi göra?

Få hjälp med din idé!

Här hittar du exempel på aktörer som kan hjälpa till med finansiering eller rådgivning när du vill förverkliga din smarta idé.

läs MER OM HUR DU FÅR HJÄLP MED DIN IDÉ

Läs om exempel på Smarta landsbygder

Panna bioenergi

Nya affärsmöjligheter inom bioenergi i Brålanda


2005 beslutade Vänersborgs kommun att officiella kommunbyggnader i Brålanda skulle värmas upp med bioenergi. Idag har det skapats en uppvärmningskedja som bland annat gynnar det lokala näringslivet och bidrar till färre transporter.


Läs hela artikeln här

Hyresbostäder

Gamla skolan i Stavsjö blev lägenheter och kontor


Fram tills för några år sedan var det lilla brukssamhället Stavsjö en ort under avveckling. Men i samband med att de boende fick bredband genom byalagsmodellen började fler engagera sig i att utveckla orten. Idag ser man för första gången på 20 år en inflyttning till Stavsjö.

Läs hela artikeln här

Bild exempel på app kollektivtransport

Anropstyrd kollektivtrafik blev lyft i Södra Årefjällen


I Södra Årefjällen prövar man att starta en anropsstyrd kollektivtrafik för att transportera gäster mellan tågstationen och boendeanläggningarna. Efter att en gäst har bokat en transport kommer den dyka upp i en app. För att uppmuntra samåkning blir transporten även tillgänglig för lokalbefolkningen.

Läs hela artikeln här

Bilda bygdebolag

Bygdebolag kan vara en bas för nya innovationer i landsbygder. Coompanion, Hela Sverige ska Leva och SLU har tagit fram en handbok och ett seminarium om hur man startar dem.

Se seminariet på Coompanions Youtubekanallänk till annan webbplats

Här kan du ladda ner handboken länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

En bank med goda idéer

Hela Sverige ska leva har sammanställt en servicebank med exempel på processverktyg och inspiration om hur du kan jobba med service där du bor.

LÄS MER PÅ SERVICEBANKENS WEBBlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Lär av smarta exempel i andra länder

Smart Rural 21 är ett europeiskt projekt som ska inspirera till arbete med Smarta landsbygder. Förutom att projektet stöttar ett antal utvalda byar runt om i Europa - varav Vuollerim är en - samlar de på smarta lösningar som exempelvis tillgängliga byar i Italien eller övervakning och drift av vattensystem i Grekland.

Läs mer på projektets webB länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Aktiva byar samlar på utvecklingsidéer

Plattformen för Aktiva byar innehåller erfarenheter och exempel på hur byar runt om i Sverige arbetar med utveckling. Den ska vara en inspirationsbank som både ger svar på vad man kan göra och hur man kan göra det. Vill du få tips hur andra har gjort?

Läs mer på AKTIVA BYARS WEBB länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Goda exempel: Röstånga och Vuollerim

I avsnitt 64 i podden Landet berättar representanter för Röstånga och Vuollerim om de satsningar som har fått pengarna att cirkulera och idéer att bli verklighet.

Besöksadress

Landsbygdsnätverkets kansli Skeppsbrogatan 2, Jönköping

Kontakt

036 – 15 50 00
Skicka e-post


Logotype EU