Landsbygdsnätverket
Bildcollage med mat och måltider

Kalmar län

Detta händer i Kalmar län under Offentliga måltidens dag den 19 oktober 2023.

Emmaboda kommun


Festligt på Offentliga måltidens dag

Vi serverar en festlig måltid i våra skolmatsalar och på våra servicehus. Det blir: ugnstekt kotlettrad med pepparsås och potatis. Det blir också en hembakad kaka till alla som äter offentlig måltid den dagen. De olika köken har fått välja vilken kaka dom vill bjuda sina gäster på.

Kontakt: Anne Eriksson, 010-353 11 05
Följ oss gärna på Facebook Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. och Instagram Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster., där vi heter Emmaboda kommun. 


Hultsfreds kommun

Servering av närproducerad mat

Kommunens offentliga kök serverar mat från lokala producenter med viltfärs som utgångspunkt. Detta kommmer även uppmärksammas av Hultsfreds kommunikationsavdelning.

Kontakt: Annie Hermansson , 0495-241 471
Följ Hultsfreds kommun på Facebook Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster..


Kalmar kommun

VI firar Offentliga måltidens dag!

Offentliga måltidens dag firar vi genom att servera en säsongsanpassad efterrätt till våra gäster. Till förskolor och skolor serverar vi pannbiff/rödbiff med gräddsås, rostade rotfrukter, stekt lök, pressgurka och kokt potatis. Inom omsorgen serverar vi pannbiff med gräddsås, äppelchutney och rostade kulpotatis med rotfrukter. Vi har även bett våra politiker att passa på att äta hos oss i våra omsorgsboendes restauranger.

Vi håller även på att implementera ett nytt koncept mellan våra förvaltningar, Mat- och måltidskonceptet. I dagsläget är det ett omsorgskök och två boenden som är med i pilotimplementeringen. De två boenden som ingår ska bli serverade en tre rätters lunch på Offentliga måltidens dag. Detta hoppas vi kunna bli ett årligt event!

Kontakt: Hanna Löfhede, 010-352 13 29


Mönsterås kommun


Offentliga måltidens dag

Mönsterås kommuns skolor och förskolor kommer att servera egengjord köttfärslimpa, potatis och sås. Äldreomsorgen kommer servera ärtsoppa med fläskbog och pannkakor med sylt. Våra råvarorna kommer ifrån våra närproducerade leverantörer och grönsakerna och frukten är säsongsbetonade.

Kontakt: Maria Pettersson, 0499-17 356


Nybro kommun

Sallader och hållbarhet

På Åkrahällskolans gymnasium och vuxenutbildning kommer vi att slå ett slag för hållbarhet och syrade grönsaker. Vi serverar fish (MSC-märkt) and chips med currykryddat kompisbröd, alternativt southern style burger. Vi kommer ha ett stort pickelbord med olika chutneys och picklade grönsaker, samt ett gediget salladsbord. I matsalen kommer affischer och bordspratare informera om Offentliga måltidens dag.

Kontakt: Maria Franzen, 072-599 02 86

Följ oss gärna på Instagram: @kockenmia Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.


Torsås kommun


Vi firar Offentliga måltidens dag

Vi har skickat en inbjudan till våra politiker i syftet att medverka under dagen i våra tillagningskök. Vi serverar till skolor och förskolor: Kycklingfrestelse på närodlad potatis och kyckling. Vegetarisk alternativ: Ärtfrestelse på närodlade ärtor. Efterrätt dagen till ära: Äppelmuffins. I äldreomsorgen serverar vi: Köttfärssoppa med hembakat bröd.


Kontakt: Mario Unterbrunner, tel. 0486-334 48