Landsbygdsnätverket
Bildcollage med mat och måltider

Västra Götalands län

Detta händer i Västra Götalands län under Offentliga måltidens dag den 19 oktober 2023.

Ale kommun


Musik om grönsaker i säsong på Nolskolan

Våra 1:or kommer sjunga två egenkomponerade sånger i matsalen, om säsongens grönsak samt om matsvinn. Vi kommer att pynta matsalen och personalen har förberett en liten överraskning till barnen.


Bengtsfors kommun


Äppelkaka till efterrätt

I alla våra kök kommer vi att servera en köttfärssoppa med rotfrukter, där så mycket som möjligt är närproducerat. Vi kommer även bjuda på äppelkaka med vaniljyoghurt till efterrätt.

Kontakt: Josefin Bäckström, 0531-526 139

Följ oss gärna på Instagram: @maltidsenhetenbengtsfors Länk till annan webbplats.


Bollebygds kommun


Husmanskost - matgästen röstar fram!

Våra unga matgäster i förskola/skola får rösta fram favorit bland fem klassiska rätter. Så det kan komma att se lite olika ut i våra förskolor och skolor. Inom äldreomsorgen serveras hemlagade köttbullar tillsammans med tillbehör och en smaskig dessert.

Instagram: @matgladje_bollebygd Länk till annan webbplats.

Kontakt: Therese Lindh, 0734-647107


Falköpings kommun


Fokus på lokal matproduktion

Under denna dag kommer måltidsverksamheten i Falköpings kommun lyfta den offentliga måltiden och kopplingen till lokala producenter. Detta gör vi genom att bjuda vårdnadshavare i skolan på lunch – och denna dag står vildsvin på menyn, som köps in från en lokal jägare/viltvårdsanläggning.

Inom äldreomsorgen uppmärksammas den skaraborgska högtiden "Grynkorvens dag" och då står självklart grynkorv på menyn.

Kontakt: Emma Ottosson, 0515-88 54 76

På Instagram heter vi: @dinmatifalkoping Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.


Färgelanda kommun

Pulled pork serveras och lunch disco

Vi lagar Pulled pork av närproducerad karré. Serveras med goda tillbehör. I vissa skolrestauranger har vi lunchdisco.

Kontakt: linda.eklund@fargelanda.se, 0528-56 72 73


Grästorps kommun


Offentliga måltidens dag

Offentliga måltidens dag sammanfaller med Grynkorvens dag här i Skaraborg, och i Grästorps kommun kommer vi att fokusera lite extra på lokala råvaror. Menyn både inom skola, förskola och äldreomsorg kommer att vara grynkorv med senapssås och potatismos. Korven kommer från Erikssons i Nossebro, och potatisen till moset är odlad utanför Vara. På skolorna kommer det även att finnas en ny landskapsrätt: Pilaff på kornris med rostad och picklad kålrot samt ostkräm.

Kontakt: Anna Ornelid, 0514-580 73


Gullspångs kommun


Närproducerat och populärt

Vi i Gullspångs och Töreboda kommuner kommer att uppmärksamma Offentliga måltidens dag med att servera en populär rätt gjord på lokalproducerat kött. Vi sätter också lite extra guldkant denna dag genom att servera en liten dessert. Inom äldreomsorgen uppmärksammas den skaraborgska högtiden Grynkorvens dag och i våra matsalar kommer materialet från MATtanken att finnas uppsatt och tillgängligt.

Kontakt: Tomas Karlsson, 0506-360 23


Göteborgs stad


Firande - Grundskoleförvaltningen


På grundskolorna i Göteborgs stad serveras idag pannbiff/köttfärslimpa och vegetarisk biff/färslimpa med potatis och rotfrukter, gräddsås och lingonsylt. Till det en god efterrätt.

I matsalen finns information om skolmaten förr i tiden, hur skolmaten planeras idag och frågor för att väcka tankar om framtidens skolmat.

Kontakt: Anna Skogberg


Götene kommun


Vi uppmärksammar Offentliga måltidens dag

Vi uppmärksammar denna dag som även sammanfaller med Grynkorvens dag, Skaraborgs nationalrätt med att servera just grynkorv och potatismos. Till skola/förskola kommer det serveras en korvbuffé. Vår kommunikationsavdelning kommer också följa ett kök under veckan just runt den 19 oktober och lägga upp bilder på kommunens stafettkonto på instagram. Här kommer köket dela med sig av sin vardag.

Kontakt: Kristina Fahlgren Palm, 0511-327 82


Herrljunga kommun


Lokal och klimatanpassad måltid

Alla skolor och förskolor i Herrljunga kommun kommer till lunch att servera stekt kycklingfilé, med äppelcidersås och kornris. Även en bourguignon på gulbeta, med kokt potatis kommer att finnas att välja på. Äppelcidersåsen görs på bland annat Herrljungas Cider, kornriset odlas runt Lidköping. Denna måltid har ett lågt klimatavtryck.

Äldreomsorgen i Herrljunga kommer till lunch att uppmärksamma grynkorvens dag! Grynkorv ifrån Nossebro chark serveras med senapssås, kokt potatis och gröna ärtor. Till kvällsmat serveras äkta kalvdans från den lokala tillverkaren Kullings kalvdans.

Kontakt: Sanna Karlsson

På Instagram finns: @nyhagakoket Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster., @kockugglan Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster., @odkoket Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. och @horsbyrestaurang Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.,


Hjo kommun

Förskolor och skola firar

Alla förskolor och skolor i Hjo kommun serverar kebabtallrik, pommes och kebabsås denna dag, lagat med hållbarhetsgris från Halla gård.

Kontakt: Anna Johansson, 0503-352 35

Karlsborgs kommun


Lax på Offentliga måltidens dag

Alla kök i Karlsborgs kommun kommer fira dagen med önskad mat, som i år blev helstekt lax med kokt potatis och sås. Till efterrätt blir det äppelkompott.

Kontakt: Britt-Marie Johansson, 0505-171 26

På Instagram heter vi: @kostenheten-karlsborg Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.


Kungälvs kommun


Trerättersmeny på äldreboenden

På våra äldreboenden uppmärksammas Offentliga måltidens dag genom att vi serverar en festlig trerättersmeny. Menyerna varierar på våra olika äldreboenden, då det är köket som tillsammans med hyresgäster och kostombud planerar menyn.

Kontakt: Charlotte Sandsgård, 072-535 48 78


Offentliga måltidens dag på Kärna skola

Kärna skolrestaurang kommer servera Göteborgsklassikern halv special.

Kontakt: Göran Niklasson, 0303-23 80 53

Följ oss gärna på Instagram: @karnaskolrestaurang Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.


Lerums kommun


Tema äpple på Offentliga måltidens dag

Vi kommer att ha tema äpple förskolor, grundskolor, gymnasium och äldreomsorgen! Syftet är att sätta guldkant på dagen för våra måltidsgäster och samtidigt värna om frukten som vi har så god tillgång till här i Sverige under hösten. Temat kommer uppmärksammas genom olika aktiviteter och förhoppningsvis får vi användning av en del frukt som träd i trädgårdar runt omkring dignar av och som annars ligger glömda på marken. Vi vill också lyfta den offentliga måltidens betydelse för såväl klimat och miljö som matglädje och inte minst folkhälsan.

Kontakt: Elin Enlöf, 0302-52 08 33

Vi finns på Instagram: @maltidsservice_lerums_kommun Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.


Äppel Päppel Pirum Parum!

Dagen på Ekeredsvägens förskola går i äpplets tecken. Vi använder alla våra sinnen och utforskar olika svenska äppelsorter. Dagens måltider har alla inslag av äpple på olika sätt.

Kontakt: Camilla Karlsson

Förskolans kök finns på Instagram: @fskkockenekered Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Lidköpings kommun


Vi uppmärksammar Offentliga måltidens dag

Vi kommer servera den populära rätten "köttfärssås med pasta" till förskola och skola. Vi kommer även ha en temavecka med rotfrukter. Inom äldreomsorgen uppmärksammas den skaraborgska högtiden "Grynkorvens dag". Grynkorven köps in från en lokal producent.

Kontakt: Ann-Christine Boström, 070-8295156


Lilla Edets kommun


Sjömat på nytt sätt

På Offentliga måltidens dag serveras alla kommunens matgäster i förskola, skola och äldreomsorg sjömat på nytt sätt, i form av musslebullar med potatis- och palsternackspuré, vitvinsås och tillbehör.

För att kunna visa kostenhetens vardag kommer vi även att bjuda in politiker och chefer till vår verksamhet.

Kontakt: Camilla Grek, 0520-659 987

Instagram: @kostenhetenlillaedet Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. 


Marks kommun


Soppa, efterrätt och svenska råvaror i säsong

Matgästerna i kommunens kök inom förskola, skola, gymnasiet samt äldreomsorg kommer bjudas på ost- och potatissoppa gjord på svenska råvaror i säsong. Till soppan serveras hembakat baljväxtbröd bröd och till efterrätt blir det äppelpaj med vaniljsås.


Melleruds kommun


Melleruds special

Vi kommer att servera Melleruds special med våffla, mos och korv på alla skolor, förskolor och inom äldreomsorgen. Vi får besök av politiker och på Rådaskolan kommer kommunstyrelsens ordförande att servera mat.

Kontakt: Martin Zetterström, 0530-181 77

Vi finns på instagram! @radarestaurangenmellerud Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster., @asebrokoket Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. och @serviceenhetenmellerud Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.


Munkedals kommun


Närproducerat och populärt

Munkedals kommun kommer att uppmärksamma den offentliga måltidens dag den 19/10 dagen med att servera en populär rätt gjord på lokalproducerat kött. Vi sätter också lite extra guldkant denna dag och serverar en liten dessert dagen till ära. i Våra matsalar kommer materialet från MATtanken att finnas uppsatt och tillgängligt.

Kontakt: Sandra Ostwald, 0524-183 98 eller Magnus Eriksson, 0524-180 13

Vi finns på Instagram: @malet_ar_maltiden Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.


Mölndals stad

Moderna offentliga måltider

Vi serverar taco bowl med säsongens grönsaker och goda tillbehör som lunch i Mölndals stads skolor och förskolor.

I sociala medier kan inlägg från våra kök hittas på #bästamöjligamåltidmölndal

Kontakt: Teresa Sjöberg


Orust kommun


Lokala ekologiska äpplen blir en äppelkompott

Vi firar dagen med servering av en äppelkompott med havresmul och lättvispad grädde till våra skolelever och våra matgäster på särskilt boende. Äpplena är odlade på Orust, nära Slussen, bara ett stenkast från havet. Vi serverar även en mustig köttfärssoppa med hembakat bröd.

Kontakt: Charlotte Odhe

Titta gärna på en kort film om våra lokala äpplen som blev äppelkompott Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.!


Partille kommun


Festmåltid i hållbarhetens tecken

Kommunens skolor och förskolor dukar upp en festmåltid i hållbarhetens tecken. Till förrätt serveras tunnbrödsrulle med skagenröra/solrospesto. Till huvudrätt bjuds det på höstens köttfärslimpa (50/50) eller vegofärslimpa med smak av äpple, rostad potatis och morotstsatsiki. Picklade betor och honungsglacerade morötter finns på salladsbordet. Som final på denna höstiga måltid serveras en äppeldessert med vaniljsås.

Kontakt: Lisa Olsson 


Skara kommun

Vi uppmärksammar Offentliga måltidens dag

Vi uppmärksammar denna dag som även sammanfaller med Grynkorvens dag, Skaraborgs nationalrätt med att servera just grynkorv och potatismos. Till skola/förskola kommer det serveras en korvbuffé. Vår kommunikationsavdelning kommer också följa ett kök under veckan just runt den 19 oktober och lägga upp bilder på kommunens stafettkonto på instagram. Här kommer köket dela med sig av sin vardag.

Kontakt: Kristina Fahlgren Palm, kristina.fahlgrenpalm@skara.se, 0511-327 82


Skövde kommun


Havets skafferi

Skövde kommuns måltidsavdelning har under några år arbetat mot målet att kunna erbjuda sina matgäster en innovativ, smakrik och hållbar sjömatsmeny med råvaror från Sverige. Under Offentliga måltidens dag kommer förskolor och skolor ha temat ”Havets skafferi”. På menyn kommer finnas olika maträtter av musslor, tång, sillfärs, clariasfärs och mycket annat. Vi hoppas att dagen kan väcka nyfikenhet hos våra unga matgäster, kring vad havet har att erbjuda.

På våra äldreboenden kommer vi denna dag att erbjuda en trerätters lunchmeny där huvudrätten består av Skaraborgs nationalrätt Grynkorv med klassiska tillbehör. Vi hoppas på många fina dukningar och kanske att ett och annat mat-minne dyker upp.

Kontakt: Ida Henriksson, 073-800 34 61

Följ oss gärna på vår webb Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. och i sociala medier! Den som inte har turen att ha tillgång till kommunens offentliga måltider kan följa dess hashtag #maträttskövde och ta del av allt gott.

Här hittar du oss på Instagram: @ida_maltidsutvecklare Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster., @skovdekommun Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster., @bokenkok, @cafe.ekedal Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster., @bissgardensforskolekok Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster., @ekebackens.kockar Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster., @rosenhagaskok Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster., @vasterhojdskoket Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster., @claesborgkoket Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster., @restaurang_helenaskolan Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster., @varsasfsk_kok Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster., @mellomkvarnsforskola Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster., @karstorpsforskola Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster., @aspofskkok Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster., @billingsdalsskolan.koket Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster., @vasarestaurangen Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster., @sventorpkoket Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster., @cafe_gallerian Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster., @restaurang_bagaren Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster., @stopenkoket Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster., @lundenskolanskok Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster., @billingskolans_restaurang Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster., @kapplundakoket Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster., @koketitimmersdala Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.


Stenungsunds kommun


Svensk husmanskost

Vi kommer servera ärtsoppa med fläsk och pannkakor till lunch på grundskolor och gymnasium i Stenungsund.


Under ytan till grytan 2.0

Förskoleköken i Stenungsunds kommun fortsätter även i år med ett tema på blå proteiner, då vi är en kustnära Kommun. I år bjuder vi våra matgäster på Bohusläns nya landskapsrätt som är musselbullar med potatis- och palsternackspuré, vitvinssås, samt rårörda lingon och syrligt äpple. Vi samarbetar med våra lokala grannar på Musselbaren i Ljungskile. Här i Bohuslän är det kust, hav och salta stänk som gäller!

Kontakt: Karin Hermansson 0303-73 25 93, Camilla Berntsson 0303-73 05 55, Jan Broberg 0303-73 26 64

Följ oss gärna på Instagram: @karinochmaten Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster., @asaslillakok, Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. @millas_forskolekok Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. @miasmatochskafferi Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.


Tibro kommun


Trerättersmeny på Bonargården

Vi lagar maten på plats och serverar en trerättersmeny till lunch på Bonargården. Vi planerar också för någon aktivitet i samband med firandet av Offentliga måltidens dag.

Kontakt: Anna-lena Holm, 073-023 05 44


Grynkorvens dag på Ransbergs skola

På Offentliga måltidens dag firar vi också Grynkorvens dag. Vi ska sätta upp bordsryttare med allmän info om offentliga måltider samt informera om vilka mål vi i köket jobbar för. Kanske delar vi också ut matkuponger till föräldrar som får komma och äta skollunch med sitt barn någon gång under året, så att vi kan visa upp vår skollunch.

Kontakt: Sofia Grennfalk, 073-354 79 59

Följ oss gärna på Instagram: @RestaurangRansberg Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.


Ängens förskola firar Offentliga måltidens dag


Barnen på Ängens förskola får önska mat till lunchen. Vi kommer också servera stekta äpplen med havrecrisp och yoghurt till efterrätt.

Kontakt: Marie Andersson, marie.matsson@tibro.se, 0504-183 67

Vi finns på Instagram: @maries_forskolekok Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.


Tidaholms kommun


Halla gårdsgris och närproducerade, säsongsbetonade råvaror

I Tidaholms kommun kommer några kockar under oktober månad, tillsammans med Skolmatsakademin, besöka Halla gård. Vi följer upp detta genom att på Offentliga måltidens dag servera en klassisk meny med klimatsmart kött från gården. Dagen till ära bjuds våra gäster även på efterrätt.

Menyn för dagen är: Långbakad karré med gräddsås, rostade rotfrukter, picklat äpple och gelé. Äppelkaka med vaniljsås. Omsorgsverksamheten firar enligt tradition Grynkorvens dag under lunchen, varvid de kommer serveras Halla gårdsgris till middag.

Kontakt: Annelie Nohlberg, 0502-60 67 21


Töreboda kommun


Närproducerat och populärt

Vi i Töreboda och Gullspångs kommuner kommer att uppmärksamma Offentliga måltidens dag med att servera en populär rätt gjord på lokalproducerat kött. Vi sätter också lite extra guldkant denna dag genom att servera en liten dessert. Inom äldreomsorgen uppmärksammas den skaraborgska högtiden Grynkorvens dag och i våra matsalar kommer materialet från MATtanken att finnas uppsatt och tillgängligt.

Kontakt: Tomas Karlsson, 0506-360 23


Uddevalla kommun

Bohusläns landskapsmåltid

Måltidsservice kommer denna dag att servera Bohusläns landskapsmåltid i alla verksamheter. Musselbullar, potatismos, skirat smör, lingon och pressgurka. Sjömat med lokal anknytning!

Kontakt: Karin Nilsson, 0522-69 70 88

Följ oss gärna på Instagram: @maltidsservice_ua_forskola Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.@maltidsservice_ua_grundskola Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster., @maltidsservice_ua_gymnasiet Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. och @maltidsservice_ua_aldreomsorg Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.


Ulricehamns kommun


Dessert till alla!

Till alla barn/elever i förskola/skola kommer det denna dag bjudas på dessert. Äppelpaj på svenska äpplen med härlig vaniljsås med. Det kommer ställas ut bordspratare, dekoreras i matsal och ev. ett reportage i lokala tidningen. Även föräldrar är mer än välkomna denna dag, för att ta del av barnens måltid.

Instagram: @kostenhetenulricehamn Länk till annan webbplats.

Kontakt: Johanna Skenning, 0321-595208


Vara kommun


Grynkorvens dag

Vi uppmärksammar Offentliga måltidens dag med att även fira Grynkorvens dag. Alla våra restauranger serverar en tvårättersmeny bestående av: Närproducerad grynkorv som serveras i sällskap av potatismos och senapssås. Som avslutning komponerar varje kök sin egen dessert, vilken hittar du på respektive skolas konto på skolmatappen och omsorgsappen. Som vegetariskt alternativ serveras bönbiffar med kantareller.

Följ våra kök på Instagram: @Lagmanskoket Länk till annan webbplats. @Alleskolanskok Länk till annan webbplats. @vastraforskolanskok Länk till annan webbplats. @Torsgardenskok Länk till annan webbplats. @Nastegarsskolanskok Länk till annan webbplats. @Leveneskolakok Länk till annan webbplats. @Solgardenvara Länk till annan webbplats.

Kontakt: Louise Thorsson, 0512-31886


Vårgårda kommun


Tacco-torsdag

På Offentliga måltidens dag kommer vi att i förskola, skola och på gymnasiet servera något som alla gillar – tacos! Vad blir festligare än en taccobuffé? Det ger också stora valmöjligheter till matgästen. Till efterrätt serveras en saftig äppelkaka med en fluffig vaniljsås.

Vi finns på Instagram: @kostenhetenvargarda


Västra Götalandsregionen
- Naturbruksskolor

Ekologiskt och klimatsmart tre-rätters meny

I Västra Götalandsregionens naturbruksskolor utbildas framtidens naturbrukare inom bland annat lantbruk, jakt och viltvård. Naturbruksskolorna fungerar som ett kompetenscentrum för de gröna näringarnas tillväxt och utveckling. Skolorna ligger alla i anslutning till producerande gårdar med lantbruksdjur, egna jaktmöjligheter med hägn och skog.

Våra skolrestauranger serverar mat som till stor del innehåller ingredienser från våra gårdar och hägn. På Offentliga måltidens dag kommer vi att servera en ekologisk och klimatsmart trerätters meny där de flesta ingredienser är från skolornas egna skoljordbruk som till exempel gråärta, KRAV-märkt gris, potatis, lök och tomater.

Plats: Naturbruksskolan Axevalla, Naturbruksskolan Svenljunga, Naturbruksskolan Sötåsen, Naturbruksskolan Uddetorp.

Kontakt:
Axevalla, Rickard Bergström
Svenljunga, Mikael Nyman
Sötåsen, Cecilia Granath Karlsson, 072-451 46 70
Uddetorp, Benny Turesson

Läs mer om våra skolrestauranger på webben Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.. Här delar vi med oss av recept.

Vi finns på Instagram: @Naturbruksförvaltningen Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster., @naturbruksotasen_koket Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.


Åmåls kommun


Vi firar Offentliga måltidens dag

Vi kommer att uppmärksamma Offentliga måltidens dag i alla våra kök på förskolor, skolor och inom äldreomsorgen.

Kontakt: Susanne Carlsson, 0532-777 249

På instagram hittar ni oss på @mat_i_forskolan Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster., @mat_grundskolan_amal Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. och @seniormat_amal Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. och @centralkoket_karlberg Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.


Öckerö kommun


Maten i magen

Vi har olika teman i våra olika kök. Vi serverar svenska råvaror i annan tappning, klimatsmart, hållbart och med hälsa i fokus. Maten ska nå magen!

  • Solhöjdens äldreboende: Vitkåls- och köttfärsrulle serveras med kokt potatis, sky och säsongens rostade rotfrukter. Pannacotta med lokalt odlade rabarber till efterrätt
  • Rörö skola: Svensk pizza med egengjord tomatsås
  • Björkö skola: Vegetarisk kebab med såser

Kontakt: Linda Nilsson, 031-97 88 33