Landsbygdsnätverket
Bildcollage med mat och måltider

Stockholms län

Detta händer i Stockholms län under Offentliga måltidens dag den 19 oktober 2023.

Danderyds kommun


Offentliga måltidens dag

Den 19 oktober passar våra kök på att gemensamt synas lite mer i sociala medier. Vi använder MATtankens material om Offentliga måltidens dag i matsalarna. Varje kök bestämmer själva vad de vill lyfta fram eller servera för att fira.

Kontakt: Liselott Holgersson, 08-568 913 93


Ekerö kommun


Ekerörätten lanseras och åker på Food Truck-turné

Under vecka 41. lanserar vi Ekerörätten framtagen av kommuns egna kockar. Ekerörätten serveras i förskola, skola och äldreomsorg på Offentliga måltidens dag den 19 oktober.

Food Truck-turné. Kommunens invånare får under veckan möjlighet att provsmaka Ekerörätten samt veta mer om kommunens måltidsverksamhet.

Här kan du läsa mer om Ekerörätten och Food Truck-turnén. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Kontakt: My Berensson


Haninge kommun


Testbädd Haninge - hållbart, svenskodlat och gott

Råvaruprover fortsätter att inspirera och utmana våra fantastiska kockar till hållbar och god receptutveckling hela veckan. Köken uppmärksammar Offentliga måltidens dag med att servera soppor med smak och färg av höst.

Kontakt: Catarina Heilborn, 08-606 70 97


Huddinge kommun

Socialförvaltningen/äldreomsorgen/kostenheten

Kockar och köksbiträden besöka enheterna på våra äldreboenden under lunchen. Vi erbjuder även studiebesök för våra äldre i köken.

Kostenheten kommer servera potatis- och purjolökssoppa samt pannkaka med sylt och grädde som ett av våra alternativ.

Kontakt: Madeleine Becker, 08-53531255

Läs om kost och äldreomsorg på kommunens webb Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. och äldreomsorgen
finns på Facebook: @seniorhuddinge Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.


Järfälla kommun


Invigning av ny seniorrestaurang

Invigning med pompa och ståt under eftermiddagen på Offentliga måltidens dag. Musikunderhållning och välkomstdrink samt goodiebag delas ut.

Kontakt: Kristina Sohlberg, 08-58 02 2903


Politiker praktiserar i skolkök och minglar i matsalar

Politiker i barn- och ungdomsnämnden tar på sig kockkläderna för att praktisera i skolkök och prata med matgäster och matlagare.

Kontakt: Susanne Agervret Strömbäck


Nacka kommun

Sickla skola firar Offentliga måltidens dag

Sickla skolas Restaurang Atlas uppmärksammar Offentliga måltidens dag och bjuder alla barn och vuxna på favoriten tacos, med en massa goda tillbehör.

Kontakt: Sofia Good, 070-619 66 65

Följ oss gärna på Instagram: @sickla_skolrestaurang Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. 


Nykvarns kommun


Öppet hus i skolrestaurangerna

Torsdagen den 19 oktober kommer alla elever i skola och förskola i Nykvarn att få vara med och rösta fram en önskerätt. Fritids anordnar en aktivitet där barnen får leka med maten och skapa sina egna smörgåsar. Äldreomsorgen bjuder på bubbel och snittar.

Dessutom så bjuder vi in till Öppet Hus i skolrestaurangerna för vårdnadshavare och politiker, 17-19 serveras gulaschsoppa och brödbuffé med möjlighet att se verksamheten, ställa frågor eller bara njuta av riktigt bra mat och lära sig om skolmatens historia genom tiderna.

Aktiviteten infaller under vår mycket uppskattade skördevecka där vi smyckar restaurangerna med grönsaker i säsong och bjuder på mat efter tema

Kontakt: Louice Karlsson, 073-504 56 70

Vi finns på Instagram: Furuborgsskolans kök @restaurang_furan Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster., Björkestaskolans kök @bjorkestaskolanskok Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster., Turingeskolans kök @turingeskolankok Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster., Äldreboendet Lugnet @lugnetaldreboendekok Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster., Måltidsutvecklare Louice @frokenfrulle Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.  


Nynäshamns kommun


Inspiration från Stockholmsmåltiden

Kostenheten i Nynäshamns kommun firar dagen med att servera en anpassad variant av Stockholmsmåltiden. Måltiden speglar Stockholms läns dåtid, nutid och framtid och är väl förankrad i de livsmedel som produceras i länet. Den har tagits fram av länsstyrelsen.

Dagens meny är sallad med svenska grönsaker och örter, gärna från länet. Lammkorv från Nynäshamn samt kycklingkorv, ugnsstekt potatis och gurkmajonäs. Braxenwallenbergare med ugnsstekt potatis. Till efterrätt eller mellanmål serveras smoothie med blåbär och kanelsmul.

Läs mer om Stockholmsmåltiden här Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster..

Kontakt: Monika Larsson, 08-520 680 97

Vi finns på Instagram: @grondal_humlan_kok Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster., @klimatsmartskolmatnynashamn Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster., @vanstaskolanrestaurang Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. och @cissis_forskolemat Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.


Salems kommun

Korvkiosk inom äldreomsorgen

På Offentliga måltidens dag bjuder vi in boende, anhöriga, politiker och ansvariga kommunpersoner till en korvkiosk vid tre av våra boenden. Vi vill visa ett exempel på de uppskattade aktiviteter vi i köket ordnar. Vi kommer också informera om vårt viktiga arbete.

Kontakt: Anneli Dahlqvist, 070-402 55 28

Följ oss gärna på Instagram: @äldreboendesalarp_kök Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.


Sigtuna kommun


Skollunch i kommunhuset

På offentliga måltidens dag dukar vi upp med dagens skollunch i kommunhuset. Vi erbjuder en vegetarisk tikka masala med tillhörande salladsbuffé till självkostnadspris. Detta för att fler invånare i kommunen ska få kunskap om det goda arbetet vi gör på skolor och förskolor och få uppleva vilken hög kvalitet våra luncher håller.

Kontakt: Anders Isaksson, 08-591 262 06


Stockholms stad


Enskede Årsta Vantör stadsdelsförvaltnings förskolor


Barns inflytande på maten
Barnen på respektive förskola får önska vad som serveras till lunch denna dag

Kontakt: Anki Svensson


Kungsholmens stadsdelsförvaltnings förskolor


Sinnenas skördefest
På varje förskola kommer vi ha en skördefest där barnen ska få känna och klämma på olika råvaror, spannmål, grönsaker frukter med mera. Provsmaka och testa.

Kontakt: Natasa Jansson, 073-9948863


Sundbybergs stad


Offentliga måltidens dag

Vi vill uppmärksamma Offentliga måltidens dag med MATtankens informationsmaterial. Detta för att uppmärksamma måltiden och historien bakom - samt syftet med fria måltider i skolan/förskolan.

Kontakt: Anette Appelgren, 08-706 68 87


Vallentuna kommun


Offentliga måltider

Vi kommer köra en vegetarisk rätt denna dag och påminna om att vi har gråärtor, bönor, och bra vegetariska alternativ i Stockholms närområde.

Kontakt: Robert Heribertsson, 073-508 88 15


Värmdö kommun


Önskerätt på Munkmoraskolan

Våra elever kommer att få rösta fram en rätt som ska serveras denna dag. Det blir också provsmakning av annorlunda grönsaker och frukt.

Kontakt: Vesna Pajic

Munkmora skolkök finns på Instagram: @matmunken Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.


Blåsippan, Labyrinten och Torshäll upptäcker varifrån maten kommer

Var kommer maten ifrån? Vi i köken för Blåsippan, Labyrinten och Torshälls förskolor har gjort en film där vi är ute i skogen och plockar kantareller. Filmen kommer att visas för barnen. Vi serverar svampsoppa, nybakat bröd och salladsbuffé, dukar fint och firar dagen!

Kontakt: Tove Söderlund, 08-570 474 82


Österåkers kommun

Rätt efter säsong

På Offentliga måltidens dag serverar vi en säsongsanpassad lunch till skolor och förskolor. På menyn står skinkstek med gräddsås, rostade rotfrukter och äppelmos.

Kontakt: Margareta Andersson, 08-540 815 63

Vi finns på Instagram: @matgladje_i_osteraker Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.