Landsbygdsnätverket
Bildcollage med mat och måltider

Uppsala län

Detta händer i Uppsala län under Offentliga måltidens dag den 19 oktober 2023.

Enköpings kommun


Vi firar Offentliga måltidens dag

Denna dag firar vi genom att uppmärksamma våra lokala leverantörer och servera en nostalgisk Hawaiikassler. Vi har aktiviteter i form av grönsaksbingo för förskolor och fritids. Skolorna får broschyrer om skolmaten förr i tiden. Inom äldreomsorgen uppmärksammar vi vikten av näringstäta och proteinrika mellanmål.

Kontakt: Gunilla Pernling


Heby kommun


Festligt på Offentliga måltidens dag

Vi kommer att servera herrgårdskassler med klyftpotatis och grönsaker på nya äldreboendet "Lövsta" i Heby. Receptet är ett tips från en vårdpersonal som arbetar i huset. Vi gör det lite festligare den dagen för att uppmärksamma Offentliga måltidens dag.

Vi finns på Instagram: @kostenhetenhebykommun Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.


Håbo kommun


Skördefest och nya rätter!

På våra äldreboenden har vi skördefest och bjuder på tre rätters lunch. Vi serverar rödbetor och lokalt producerad ädelost till förrätt, en mustig höstgryta med kantareller till huvudrätt och klassisk äppelpaj till efterrätt. I skola och förskola har vi en gemensam meny denna dag och bjuder på fish taco med mangosalsa och andra goda tillbehör. Till de yngre barnen i skolan och på förskolan pysslar vi på temat måltider i olika former.

Kontakt: Eric Carlsson, maltidsservice@habo.se


Knivsta kommun


Måltiden – ett sätt att umgås

Varje förskola och skola serverar elevernas favoritmaträtt. Vårt tema är att umgås och lyssna på varandra under måltiden.

Kontakt: Sofia Persson, 018-34 71 37


Uppsala kommun

Framtidens mat

På Måltidsservices skolor och förskolor firar vi dagen med ett framtidstema. Vi serverar klassiska maträtter på nyskapande vis, till exempel en fiskköttbulle där fisken odlats i tank på en bondgård, som serveras på klassiskt vis med gräddsås och kokt potatis. I restaurangerna sätter vi upp material som ska väcka tankar kring hur framtidens mat skulle kunna se ut.

Kontakt: Marielle Lindblom, 018-727 63 60

Läs mer om Måltidsservice på Uppsala kommuns webb Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.


Älvkarleby kommun


Köttfärslimpa på lokalt vildsvin

Skolor, förskolor och omsorgsboendet Tallmon pyntar, dukar fint, informerar och uppmärksammar Offentliga måltidens dag. På omsorgsboendet serveras köttfärslimpa av färs från vildsvin.


Östhammars kommun


Festmåltid i höstens förtecken

Till lunch serveras en festmåltid i höstens förtecken på alla våra måltidsenheter. Det innebär att vi har höstfest och avnjuter en av våra populäraste maträtter med dessert, på våra förskolor, skolor och på våra särskilda boenden.

Kontakt: Caroline Söreskog, 0173-861 53