Landsbygdsnätverket
Bildcollage med mat och måltider

Östergötlands län

Detta händer i Östergötlands län under Offentliga måltidens dag den 19 oktober 2023.

Boxholms kommun

Utematlagning på Parketten

Vi kommer servera en tvårätters lunch, där varmrätten är tillagad ute på våra muurikor.

Kontakt: Markus Gustafsson, 010-234 72 88

Mattraditioner Åsbo skola

På Åsbo skola väljer vi att denna dag uppmärksamma våra mattraditioner och serverar rotmos med fläskkorv samt äpplekaka med vaniljsås.

Kontakt: Markus Gustafsson, 010-234 72 88

Skördefest, särskilda boenden

Vi bjuder alla gäster på våra särskilda boenden på en trerätters festmåltid med fokus på skördefest/närproducerat.

Kontakt: Markus Gustafsson, 010-234 72 88


Finspångs kommun

Berggårdens önskemeny

Berggårdens vårdboende i Rejmyre, Finspång, kommer uppmärksamma Offentliga måltidens dag med en meny som de boende har fått önska. Till huvudrätt blir det älgkalops med kokt potatis och rostade rotfrukter. Desserten kommer vara en hemlagad vaniljglass som serveras med varm äppelsås. Råvarorna kommer vara svenska och i möjligaste mån lokalproducerade.

Kontakt: Alexandra Strandberg, 0122-858 46

Måltidsservice i Finspångs kommun finns på Facebook Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster..

Festlig lunch till våra äldre

Vi på Hällestadgården kommer på Måltidens dag servera en närproducerad måltid. Våra äldre kommer äta i sina matsalar under lunchen. Menyn är satt efter vad vi har i vår närmiljö för att hålla råvarorna så lokala som möjligt. Detta är en lunch som vi tillsammans med vårdpersonalen försöker göra extra festlig och härlig för våra gäster och för att uppmärksamma de offentliga måltiderna.

Kontakt: Rebecca Jonsson, 0122-85859


Kinda kommun


Härliga luncher på Offentliga måltidens dag

I Kindas skolor så kommer vi servera klimatsmart kebab med tillbehör.

Äldreomsorgens matgäster bjuds på köttbullar från färs i närområdet med gräddsås, potatis och pressgurka. Efterrätten består av äpplekaka med vaniljsås.

Kontakt: Anki Bexell

Vi finns på Instagram: @kostochrestaurangkinda


Linköpings kommun


Offentliga måltidens dag firas i äldreomsorgen

Under Offentliga måltidens dag serverar vi helstekt fläskkottlettrad, kokt potatis, gräddsås, gelé och pressgurka och blåbärsmuffins från ett lokalt bageri till våra vårdboenden, trygghetsboenden och i lunchlådan som hemtjänsten distribuerar. Allt utom gelén är lagat från grunden.

Vi finns på Facebook Länk till annan webbplats. och Instagram Länk till annan webbplats.

Kontakt: Åsa Kullberg, 013-20 74 94


Mjölby kommun


Vi firar våra offentliga måltider!

Vi serverar vår berömda krämiga potatissoppa och nybakat bröd i alla våra kök. Vi kommer uppmärksamma våra gäster och medborgare med information om kommunens och Sveriges viktigaste måltider.

Kontakt: Marie-Louise Nydahl, 010-234 58 77

Vi finns på Instagram: @mjolbymaltid_lokalvard Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.


Motala kommun


Servering av klimatsmart hållbarhetsgris

Vi serverar gyros gjord av Scans hållbarhetsgris på skola och förskola samt köttgryta av hållbarhetsgris till äldreomsorgen.

Kontakt: Robert Ringman, 0141-222698

Politiker praktiserar i våra kök

Politiker praktiserar i några kök under dagen. Möter både medarbetare och gäster för att få en inblick i deras vardag.

Kontakt: Robert Ringman, 0141-222698

Förskolan Marieberg

I samband med måltidens dag lägger förskolan lite extra fokus på Hälsa & Rörelse. Mat och motion hör ihop! Glada magar ger glada och spralliga barn!

Kontakt: Madeleine Hultman, 0141-223839

Instagram: @madde_forskolekock Länk till annan webbplats.


Norrköpings kommun


Trerättersmeny med närproducerat kött

Kostenheten kommer att servera en terättersmeny i älderomsorgen och daglig verksamhet. Det blir tunnbrödsrulle med västerbottenost och räkor, kalops med potatis, rödbetor och närproducerat kött. Till efterrätt serveras hallon- och chokladfromage.

Kontakt: Ulrika Suu, 011-15 34 56


Söderköpings kommun


Tema: Mat från Östergötland med extra fokus på kålroten

Kålroten odlas i Östergötland, den är nyttig och klimatsmart! Vi lyfter den lite extra denna dag. Vi kommer servera rotmos och fläskkorv till alla våra matgäster. Allt lagat på östgötska råvaror, fläskkorven är gjord på östgötagris.

  • Skola och förskola kommer ha potatismos som alternativ och fullt av östgötska rotfrukter i salladsborden.
  • Äldreomsorgen kommer bjuda på rödbetskaka med färskostfrosting till efterrätt.
  • Vi planerar också för eventuellt besök av odlare i skolmatsal/matsalar.

Kontakt: Eva-Lott Blixt, eva-lott.blixt@soderkoping.se, 0121-184 67

Vi finns på Instagram: @matgladje.kostenheten Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.


Vadstena kommun


Höstinspirerad utedag på förskolan Blanka

Vi kommer ha en utedag med stationer med tema höst och äppel/päppel. Lunchen lagas ute på muurikka.

Kontakt: Jenny Ingman, jenny.ingman@vadstena.se, 010-234 73 22

Vi finns på Instagram: @koketblanka Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Upptäckarstationer på förskolan Omma

Vi kommer att ha fem "stationer" där baren får upptäcka och bli nyfikna på olika råvaror och matrelaterade saker. Använda våra sinnen, känsel, doft, smak. en rörelsestation (hinderbana) och en frukt- och målarstation. Vi kommer också att grilla korv ute till mellis.

Kontakt: Hanna Wetter, 010-234 70 66.

Vi finns på Instagram: @koketomma Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. 

Närproducerat på skolorna

Vi bjuder alla våra gäster i våra skolrestauranger på en tvårätters måltid med fokus på närproducerat.

Kontakt: Markus Gustafsson, 010-234 72 88

Skördefest, särskilda boenden

Vi bjuder alla gäster på våra särskilda boenden på en trerätters festmåltid med temat skördefest/närproducerat.

Kontakt: Markus Gustafsson, 010-234 72 88


Valdemarsviks kommun


Firar med närproducerat och dessert

På Offentliga måltidens dag serverar vi en meny bestående av:

  • Höstgryta med närproducerade ingredienser (Östgötagris och rotfrukter från Östergötland) med kokt potatis och mjukt bröd (Östgötalimpan).
  • Äppeldessert serveras till förskolor, skolor och äldreboenden.

I Folkets Hus, matsal och kök för Vammarskolans elever, får vi besök av politiker som får se hur arbetet i köket går till och får delta i matsalen under lunchen.

Kontakt: Karin Pettersson, 012-31 91 89


Åtvidabergs kommun

Närproducerat och odling i Östergötland

Vi uppmärksammar våra offentliga måltider:

  • I äldreomsorgen serveras kökets viltgryta, på lokalt kött av dovhjort från Åtvidaberg. Till efterrätt blir det kökets kaka.
  • I skola och förskola serveras en färsruta på kött av östgötagris, med kulpotatis och gräddsås. Salladsbord med grönsaker i säsong, både råa, tillagade och inlagda.
  • Mellansvenska odlare besöker en grundskola och tar med nyskördade plantor. Eleverna får se hur exempelvis en kålrot växer och även provsmaka olika säsongsgrönsaker som kålrötter, olika betor och morötter i olika färger.

Kontakt: Jenny Bojmar, 070-36 83 119


Ödeshögs kommun

Härlig lunch på Offentliga måltidens dag

Inom äldreomsorgen serverar vi färsbiffar av vildsvin med portabellosvamp från Tornby gård och savoykål från Kvillinge Örtagård. Gräddsås och lingon. Det blir också en dessert med äpplen.

Kontakt: Espen Rognstad, 0144-351 56