Leadermetoden bidrar till att skapa hållbara lösningar på lokala utmaningar. Det sker genom att arbeta med lokal förankring, i smarta nätverk och med insatser som hänger ihop med andra aktiviteter. På den här sidan samlar vi inspirerande exempel på olika projekt inom Leader - lokalt ledd utveckling.
Foto: Lena Liljemark.
I en tid med pandemi och snabbt förändrade konsumentmönster kom projektet Ökad direktförsäljning för matproducenter som en räddning för mathantverkarna i Sundsvallsregionen.
– Utan projektet tror jag många av oss hade funderat på att lägga ned. Det vi gör i projektet är framtiden, säger projektledare Lena Liljemark.
20 nya företag, en rad nya attraktiva produkter och tjänster och inte minst en nyfunnen tro på vad en utsuddad gräns kan innebära för samarbete och entreprenörskap. Det är några av vinsterna med Tornedalen 2020:s gränsöverskridande turismprojekt i Sverige och Finland.
Magnus Pålsson hade idén, viljan och marken för att skapa Europas första ziplinebana för rullstolsburna. Men Leader LAG PH i norra Skåne behövdes för att drömmen skulle bli verklighet.
För fem år sedan bestämde sig Destination Falkenberg och ett antal lokala mataktörer för att ta ett helhetsgrepp för att stärka matturismen i området. Med hjälp av bland annat Leader startades Falkenbergs matdagar som redan året därpå blev omnämnt i White Guide.
I leaderprojektet Laxracet 2.0 har över 1000 elever och lärare lärt sig mer om laxens liv i Vindelälven. Projektet samlade en lång rad aktörer kring älven och har sått ett frö till framtida utvecklingssamarbete i området.
Med hjälp av Leader har Bygdegårdsföreningen i Värmskog skapat en servicepunkt i bygden som är till för alla.
Tusen och åter tusen ideella arbetstimmar – och hjälp och stöd från Leader. Det var vad som krävdes för att förvandla Lungers hamn till ett modernt och välutrustat område för båtliv och rekreation för både boende och besökare.
I Nätradalen i Västernorrland har föreningen Bygdsam tagit rollen som områdets utvecklingsmotor. Föreningen började som ett kommunalt initiativ, tog fart som leaderprojekt och driver idag frågor om allt ifrån byggande till turism.
I leaderprojektet SAVED blir räddad mat omhändertagen och tillagad av människor i utanförskap. Genom projektet i skånska Staffanstorp har matsvinnet minskat samtidigt som deltagarna har fått sysselsättning och en möjlighet att komma in i samhället.
Genom ökad samverkan, kompetensutveckling och inspiration gav leaderprojektet TUFF landsbygd en rejäl skjuts åt småföretagandet i Eksjö, Vimmerby och Hultsfred. Resultatet blev bland annat ett stärkt företagarkollektiv, ett antal nya företag och ett permanent företagarnätverk.
I programperioden 2014-2020 (med förlängning till 2022) har Leader - lokalt ledd utveckling haft finansiering från fyra fonder; Landsbygdsfonden, Havs- och fiskerifonden, Regionalfonden och Socialfonden. Hittills har närmare 2 500 projekt blivit godkända. Projekten handlar exempelvis om utveckling av kultur- och fritidsaktiviteter, byutveckling eller företagssamverkan.
Landsbygdsnätverkets kansli Skeppsbrogatan 2, Jönköping
036 – 15 50 00
Skicka e-post