Landsbygdsnätverket

Projektexempel

Leadermetoden bidrar till att skapa hållbara lösningar på lokala utmaningar. Det sker genom att arbeta med lokal förankring, i smarta nätverk och med insatser som hänger ihop med andra aktiviteter. På den här sidan samlar vi inspirerande exempel på olika projekt inom Leader - lokalt ledd utveckling.

Kollagebild. En ostförsäljare vid ett marknadsstånd, överblicksbild över en marknad samt en porträttbild på Lena Liljemark.

Foto: Lena Liljemark.

Leaderprojekt räddade mathantverkare under pandemin

I en tid med pandemi och snabbt förändrade konsumentmönster kom projektet Ökad direktförsäljning för matproducenter som en räddning för mathantverkarna i Sundsvallsregionen.
– Utan projektet tror jag många av oss hade funderat på att lägga ned. Det vi gör i projektet är framtiden, säger projektledare Lena Liljemark.

Läs mer

Kollagebild. Människor som dricker kaffe i  ett snölandskap, varav en av dem är klädd i samiska kläder. Till höger syns en porträttbild på Jessica Wennberg.

Foto: Joel Henriksson, Korpics / Privat

Gränsöverskridande samarbete gav mersmak i Tornedalen

20 nya företag, en rad nya attraktiva produkter och tjänster och inte minst en nyfunnen tro på vad en utsuddad gräns kan innebära för samarbete och entreprenörskap. Det är några av vinsterna med Tornedalen 2020:s gränsöverskridande turismprojekt i Sverige och Finland.

Läs mer

Man som balanserar på en lina uppe bland träden.

Äventyr för alla

Magnus Pålsson hade idén, viljan och marken för att skapa Europas första ziplinebana för rullstolsburna. Men Leader LAG PH i norra Skåne behövdes för att drömmen skulle bli verklighet.

Läs mer

Falkenbergs matdagar med många besökare på torget.

Långlivad succé för matfest

För fem år sedan bestämde sig Destination Falkenberg och ett antal lokala mataktörer för att ta ett helhetsgrepp för att stärka matturismen i området. Med hjälp av bland annat Leader startades Falkenbergs matdagar som redan året därpå blev omnämnt i White Guide.

Läs mer

Ungdomar som besöker en fiskodling.

Ökad lax-kunskap

I leaderprojektet Laxracet 2.0 har över 1000 elever och lärare lärt sig mer om laxens liv i Vindelälven. Projektet samlade en lång rad aktörer kring älven och har sått ett frö till framtida utvecklingssamarbete i området.

Läs mer

Utanför Värmskogs servicecenter. Foto på huset.

Bättre service till bygden

Med hjälp av Leader har Bygdegårdsföreningen i Värmskog skapat en servicepunkt i bygden som är till för alla.

Läs mer

Lungers hamn med både båtar och husbilar.

Hela bygdens hamn

Tusen och åter tusen ideella arbetstimmar – och hjälp och stöd från Leader. Det var vad som krävdes för att förvandla Lungers hamn till ett modernt och välutrustat område för båtliv och rekreation för både boende och besökare.

Läs mer

Samling inom Bygdsam Nätradalen. En grupp kvinnor pratar med varandra.

Förening blev en utvecklingsmotor

I Nätradalen i Västernorrland har föreningen Bygdsam tagit rollen som områdets utvecklingsmotor. Föreningen började som ett kommunalt initiativ, tog fart som leaderprojekt och driver idag frågor om allt ifrån byggande till turism.

Läs mer

Adam sitter och samtalar med stammisarna Lasse och Stig. De ser mötesplatsen Saved som ett andra hem.

SAVED räddar både mat och människor

I leaderprojektet SAVED blir räddad mat omhändertagen och tillagad av människor i utanförskap. Genom projektet i skånska Staffanstorp har matsvinnet minskat samtidigt som deltagarna har fått sysselsättning och en möjlighet att komma in i samhället.

Läs mer

Kvinna som bjuder in till landsbygdsmässa.

Rejäl skjuts för småföretagandet

Genom ökad samverkan, kompetensutveckling och inspiration gav leaderprojektet TUFF landsbygd en rejäl skjuts åt småföretagandet i Eksjö, Vimmerby och Hultsfred. Resultatet blev bland annat ett stärkt företagarkollektiv, ett antal nya företag och ett permanent företagarnätverk.

Läs mer

Mer information

I programperioden 2014-2020 (med förlängning till 2022) har Leader - lokalt ledd utveckling haft finansiering från fyra fonder; Landsbygdsfonden, Havs- och fiskerifonden, Regionalfonden och Socialfonden. Hittills har närmare 2 500 projekt blivit godkända. Projekten handlar exempelvis om utveckling av kultur- och fritidsaktiviteter, byutveckling eller företagssamverkan.